Zvuči nevjerovatno
9

Nemate dovoljno vremena? Učinite nekome uslugu

Klix.ba
Ako ste jedna od onih osoba koje se uvijek žale da nemaju dovoljno vremena za sebe te da im uvijek nedostaje nekoliko sati više tokom dana, učinite uslugu nekom drugom, savjetuju naučnici.

Unatoč činjenici da će nam to zaista oduzeti dragocjeno vrijeme, ukoliko nekoliko sati ili minuta posvetimo drugima, imat ćemo osjećaj da imamo slobodnog vremena, tvrdi studija Univerziteta Pennsylvania.

Američki istraživači su željeli uporediti kakve učinke po nas ima opuštanje s jedne i posvećivanje vremena društveno korisnom radu s druge strane. Rezultati su pokazali da su oni koji su spremni priskočiti u pomoć drugoj osobi na bilo koji način imali osjećaj da imaju više vremena za sebe.

Cassie Mogilner, koja je bila na čelu istraživačkog tima, vjeruje da posvećivanje vremena drugima pojačava osjećaj nečije spososbnosti i efikasnosti.

"Naši rezultati pokazuju da način na koji provodimo vrijeme utječe na našu percepciju. Kada pojedinac osjeti da nema dovoljno vremena, treba postati velikodušniji u 'poklanjanju vremena' unatoč osjećaju da ga nemaju dovoljno", kazala je Mogilner.

Ona dodaje da se ljenčarenje ispred televizije ili odlazak na masažu čine zabavnima, ali sasvim sigurno neće povećati naš osjećaj da smo učinkoviti.