lifestyle
0

Neil Armstrong smatra da ne zaslužuje da bude slavan

FENA
Prvi čovjek koji je nogom stupio na Mjesec, američki astronaut Neil Armstrong, danas žali zbog svoje slave, smatrajući je nezasluženom i štetnom za svoju porodicu.

"Ne zaslužujem tu slavu", izjavio je danas 75-godišnji bivši astronaut u razgovoru koji će u nedjelju objaviti TV stanica CBS. "Nisam bio odabran da budem prvi, nego samo da budem komandant na tom letu. Okolnosti su dovele do toga da baš ja budem u toj ulozi, ali to apsolutno nije bilo planirano", rekao je.

Neil Armstrong odabran je za komandanta prve američke misije na Mjesec u svemirskoj letjelici Apollu 11, zajedno s astronautima Buzzom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

Na površinu Mjeseca sletio je mjesečevim modulom Eagle 20. jula 1969. i svoje mjesto u historiji osigurao izjavom nakon silaska iz modula: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo".

Nakon povratka na Zemlju, Armstronga je razočarala činjenica da su se zbog novostečene slave pogoršali njegovi odnosi s kolegama. "Naši prijatelji i kolege odjednom su se prema nama počeli ponašati drukčije. Nikad nisam uspio shvatiti zašto", ustvrdio je.

"Ali posebno žalim zbog toga što mi je posao uzimao užasno mnogo vremena, zbog njega sam mnogo putovao i nisam mogao posvetiti dovoljno vremena svojoj djeci tokom njihovog odrastanja", dodao je Armstrong.