lifestyle
0

Neboder koji proizvodi vlastitu energiju

Sarajevo-x.com
Neboder Burj al-Taqa, koji će biti sagrađen u Dubaiu, sam će proizvoditi sopstvenu energiju. Toranj će imati 60 metara široku turbinu za vjetar i 15 hiljada metara kvadratnih solarnih ploča. Dodatna energija dolazit će sa ostrva solarnih ploča koje će plutati po moru u neposrednoj blizini. To je samo mali dio onoga što će ovaj nevjerovatni neboder ponuditi.

[slika]3[/slika]Burj al-Taqa je dizajniran da bude cilindričnog oblika kako bi što manje površine bilo direktno izloženo suncu. Solarni štit proteže se od dna do krova i pokrivat će veliku cikličnu građevinu od direktnih sunčevih zraka, kako bi osigurali da ni jedna od soba nije na direktnom udaru sunčevih zraka.

Fasada ovog tornja biće sagrađena od nove generacije vakuumski glaziranog stakla koje će se na tržištu pojaviti tek 2008. godine. Ovi prozori štitit će unutrašnjost od vanjske vreline koja u tom dijelu svijeta može iznositi i do 50 °C. Novi materijali kojim će prozori biti glazirani propuštaju dvije trećine toplote manje nego proizvodi koji se koriste danas.

[slika]1[/slika]Arhitekte su koristile staru perzijsku arhitektonsku značajku pri dizajniranju Burj al-Taqa tornja. Nekada davno, bogati trgovci su podizali visoke tornjeve na krovovima svojih kuća kao oblik klima uređaja. Otvori na krovu usisavali su hladniji zrak koji je "propadao" unutra zbog težine i mijenjao topliji, koji je lakši. Tako je stvarana ugodna temperatura za život. Ova ideja je iskorištena i na ovoj zgradi.

Klimatizacija tornja radit će na sličnom principu. Negativni pritisak kojeg stvaraju vjetrovi koji se lome na zgradi izvlačit će "potrošeni" zrak kroz zračne otvore na fasadi. U isto vrijeme svježi zrak će biti ubacivan kroz ventilacijski sistem.

[slika]2[/slika]Morska voda će biti korištena da ohladi zrak. Tri velike rashladne jedinice koje će se nalaziti u podrumu, rashlađivat će zrak na ugodnih 18 stepeni. Odatle će se svježi zrak prozirnim sistemom ventilacije širiti dalje po zgradi.

Kako bi transformisali ventilacijske cijevi, koje u arhitekturi smatraju ruglom, u nešto prijatno za oko, dizajneri žele da koriste konopce od visokokvalitetnog čelika. Oni bi držali viseće vrtove koji bi se nalazili u samim ventilacijskim cijevima.

U isto vrijeme, podzemni centar za hlađenje također će hladiti i vodu, koja će u cijevima teći ispod plafona na svakom spratu. Ovo je zamišljeno da bude moderan sistem rashlađivanja bez neugodnih strujanja hladnog zraka.

Burj al-Taqa je najnoviji primjer ekološke izgradnje. U velikim gradovima poput Chicaga, New Yorka ili Pariza, eko neboderi se grade već neko vrijeme i osvajaju brojne nagrade i tako potiču novi val gradnje koja je humana prema okolini.