{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne odlažite obaveze

S
4.6.2008. u 19:33
0
0
Ne odlažite obaveze
0
Ne odlažite obaveze
Da li se možete sjetiti kada ste posljednji put htjeli uraditi nešto veoma važno, ali ste smislili dovoljno razloga da to ostavite za nekad kasnije? Jednom kada odložite određenu obavezu, bit će vam lakše ponovo je odložiti, te prije nego što postanete svjesni toga, nekoliko sedmica je prošlo, a vi ste još uvijek zapeli sa datom obavezom.
Činjenica je da što više izgovora koristimo i vjerujemo u njih, to je lakše smisliti dodatne izgovore koji će podržati uvjerenja koja smo stvorili u vlastitoj glavi. Ova uvjerenja postanu naša priča i naši izgovori postanu naša stvarnost.

Ako barem jednom odložite obavljanje vlastitih obaveza, budite sigurni da ćete to ponovo učiniti. Sam čin odlaganja stvari aktivira niz reakcija koje će ponovno odlaganje određenog zadatka učiniti lakšim. Zapravo, postoji velika vjerovatnoća da ćete rješavanje tog zadatka ponovo ostaviti po strani.

Ono što mi ponovimo u našim mislima zapravo uvećava obimnost i složenost spornog zadatka. Stvari se nagomilavaju, sve dok zadatak ne postane toliko obiman da ga nećete nikada moći završiti.

Konstantno razmišljanje o tome kako imate zadatak na čekanju, koji nikako da završite, crpi svu vašu energiju. Na kraju se više iscrpite razmišljajući o tome i smišljajući razne izgovore, nego da ste postojeće obaveze odmah riješili. Shvatite konačno da ćete uštedjeti vrijeme i energiju ako svakodnevne obaveze izvršavate na vrijeme.

Kada prekinete ovaj zamorni ciklus bit ćete iznenađeni kako se brzo i jednostavno zadaci mogu uraditi. Zapitat ćete se zašto to niste odmah uradili.

Dakle, ako se pitate kako se riješiti ove grozne navike, recept je vrlo jednostavan. Nemojte razmišljati, već odmah završite obaveze koje pred vama stoje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: