Ne, nije svemirski brod: Otvoren "Muzej sutrašnjice" u Rio de Janeiru

Ne, nije svemirski brod: Otvoren "Muzej sutrašnjice" u Rio de Janeiru
112
Klix.ba
21.12.2015. u 18:39
16
komentara
112

dijeljenja
1/6 Muzej sutrašnjosti (Foto: EPA)
2/6 Foto: EPA
3/6 Foto: EPA
4/6 Foto: EPA
5/6 Foto: EPA
6/6 Foto: EPA
U najvećem brazilskom gradu Rio de Janeiru svečano je otvoren futuristički "Muzej sutrašnjice" koji svojim izgledom liči na svemirski brod iz naučnofantastičnih filmova.
Novi muzej izgrađen je u okviru revitalizacije četvrti Praca Macau koja prema mišljenju mnogih važi za jedan od izgledom najneatraktivnijih dijelova Rio de Janeira. Kako prenosi Rio2016., cilj je da se ovaj dio grada uljepša radi predstojećih Olimpijskih igara koje će biti održane naredne godine.

Naime, muzej je dug 338 metara, a visok je 20 metara.

U njemu će biti biti izloženi objekti koji prikazuju kako umjetnici i naučnici vide budućnost, ali sa osvrtom na sadašnjost i prošlost. Podijeljen je na pet tematskih cjelina: "Odakle dolazimo?", "Ko smo?", "Gdje smo?", "Gdje idemo?" i "Kako planiramo stići tamo?".


Prema riječima projektanata, muzej će trošiti 40 posto manje energije nego drugi slični objekti, a devet posto ukupne potrošnje potjecat će od solarne energije.

"Ovaj muzej, kao i sport, predstavljaju priznanje čovječanstvu. I jedno i drugo su kreacije koje uzdižu ljudsku vrstu i slave njene korijene", rekao je Santiago Calatrava, arhitekt "Muzeja sutrašnjice".

Međutim, građani izgleda nisu zadovoljni činjenicom što je izgradnja objekta koštala nešto više od 300 miliona eura. Kako prenosi Guardian, u narednim danima planirani su protesti zbog velikih izdataka koje su vlasti imale za organizaciju Olimpijade.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...