lifestyle
120

Naučnici tvrde da su prvorođena djeca pametnija

Klix.ba
Prvorođena djeca su inteligentnija od mlađe braće i sestara zbog više mentalne stimulacije koju dobijaju od roditelja u svojim ranim godinama, pokazala je studija Univerziteta Edinburgh. Rezultati studije bi mogli objasniti bolji uspjeh prvorođene djece kada je riječ o obrazovanju i zapošljavanju.

Studija Univerziteta Edinburgh pokazala je da prvorođena djeca dobijaju veću podršku roditelja kada je riječ o zadacima koji podrazumijevaju razmišljanje, a kasnije postižu bolje rezultate na IQ testovima.

Razlike u rezultatima testova lagano rastu kako djeca postaju starija, navodi se u studiji koja je pratila napredak djece od rođenja do 14 godine, a koja je objavljena u časopisu Journal of Human Resources.

Ustanovljeno je da djeca primaju istu količinu emocionalne podrške, ali da roditelji izdvajaju manje vremena za aktivnosti koje stimulišu mozak s mlađom djecom. Odnosno, s mlađom djecom su manje čitali, pjevali, plesali i pravili određene predmete.

Također, rezultati su pokazali da je veća vjerovatnoća da će roditelji nakon rođenja drugog djeteta početi pušiti.

Ranije studije su također pokazale da su prvorođena djeca uspješnija i ambicioznija. Istraživanje Univerziteta Essex pokazalo je da prvorođena djeca imaju 16 posto veću vjerovatnoću da će nastaviti visokoškolsko obrazovanje od mlađe braće i sestara.

Međutim, prvorođena djeca imaju veću vjerovatnoću da će biti kratkovidna u odnosu na mlađu.