Gubici ječma
19

Naučnici tvrde da bi globalno zagrijavanje moglo uzrokovati nestašicu piva

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Klimatske promjene mogle bi uzrokovati nestašicu piva, pokazali su rezultati posljednjih istraživanja.

Glavni sastojak piva je ječam koji je osjetljiv na ekstremnu sušu i toplinu te bi sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa i suša u budućnosti mogli nanijeti veliku štetu proizvođačima ječma i uzrokovati nestašicu piva, upozoravaju stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kine.

"Cilj ove studije nije ohrabriti ljude da što više piju danas. Ova studija pokušava pojasniti kako klimatske promjene utječu na kvalitet našeg života", rekao je koautor ove studije Dabo Guan poručujući kako svi moramo raditi na ublažavanju klimatskih promjena.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature Plants navedeno je da će se, ukoliko emisije stakleničkih plinova nastave rasti do kraja stoljeća, gubici povećati za 17 posto, što će uzrokovati udvostručenje prosječne cijene piva.

"Samo 17 posto ječma ide u pivo, ostatak se u osnovi koristi za hranjenje životinja", rekao je Guan objašnjavajući da je samo kvalitetan ječam rezervisan za pivo.

Ističe da će mnoge zemlje trpjeti zbog klimatskih promjena koje će, osim na pivo, utjecati i na kafu, čokoladu, čaj i cigarete.

"Svi ti usjevi su pogođeni klimatskim promjenama", upozorio je Guan.