{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučite primati komplimente

S
22.3.2008. u 19:50
0
0
Naučite primati komplimente
0
Naučite primati komplimente
Primanje komplimenta zna biti veoma neugodno, jer mnogi ne znaju kako se ponašati u takvim situacijama. Izbjegavanje kontakta očima sa osobom koja vam udjeli kompliment neće samo uvrijediti tu osobu, već će i potpuno obeshrabriti druge da vam u budućnosti udjele bilokakav kompliment. Znati kako pravilno primiti kompliment veoma je važno, a kako, saznajte u nastavku.
Pogledajte osobi u oči kada razgovara sa vama. Iako se možda neugodno osjećate kada vas neko hvali, pogled ravno u oči osobe, koja vas na neki način hvali, svakako je izraz poštovanja prema toj osobi.

Uzmite u obzir da se neko potrudio i primijetio nešto o vama što veoma cijeni ili čemu se divi. Zato ne bi bilo loše da toj osobi kažete: "Zaista cijenim što si to primijetio/la.“ Jednostavan komentar poput ovog pokazat će datoj osobi da razumijete, cijenite i vjerujete u iskrenost komplimenta. Ako jasno pokažete svoju zahvalnost, to zapravo znači da potvrđujete kompliment, ali bez opasnosti da djelujete kao umišljena osoba.

Recite "hvala“ i to zaista mislite. U većini slučajeva ljudi smatraju da je ispravno pokušati ublažiti kompliment komentarima poput „Eh, kad bi samo znao...“ ili „Hvala što to govoriš, iako nije istina.“. Ovo je veoma nepristojno i nezahvalno ponašanje prema osobi koja vam je udjelila kompliment, jer je primijetila nešto lijepo o vama.

Shvatite da niste dužni uzvratiti komplimentom. Ukoliko i vi zaista imate potrebu udijeliti kompliment osobi koja vas je pohvalila, onda to i učinite. Ali, ako pokušate na brzinu, i bez pomnog razmišljanja, uzvratiti komplimentom, ta osoba će odmah shvatiti da vaš kompliment nije iskren, jer samo pokušavate biti ljubazni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: