Nije malo 42,2 km
482

Nasiha Hadžijahić prva Goraždanka koja je istrčala maraton

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Nasiha Hadžijahić prva je Goraždanka koja je istrčala maraton u dužini 42,2 km. Ovaj uspjeh ostvarila je krajem oktobra u Ljubljani gdje je održana utrka na svjetskom nivou uz učešće 1.600 maratonaca.

Dobar rezultat Nasihe nagrađen je i medaljom jer je uspjela maraton završiti u rezultatskom limitu koji su organizatori postavili, što znači da ima i profesionalni status.

U razgovoru za Fenu Nasiha pojašnjava da je riječ o događaju koji je okupio oko 7.000 sportista koji su se takmičili u maratonu, polumaratonu i utrci na 10 km. Ponosna je što je prva Goraždanka koja je istrčala dionicu od 42,2 km i to u okvirima rezultatskog limita. Napominje da je maraton jedna od težih sportskih disciplina za koje je prošla dugotrajne pripreme kako bi bila spremna za ovakav izazov.

"To su neki intervali, brzo - sporo, trenizi dužine vikendom i to sam nastojala gdje god se zadesim vikendom da trčim. Recimo kada odem kod prijateljice u Tuzlu trčim, dođem u Goražde pa razmišljam kuda da idem i ispunim plan 32 km jer su na našem šetalištu trajali radovi. Same pripreme do održavanja maratona, to je poseban izazov koji vrijedi. Maraton sam u Ljubljani istrčala za četiri sata, 25 minuta i 18 sekundi, što je za prvi put, za jednog rekreativca, ženu sasvim solidan rezultat", pojašnjava Hadžijahić.

Dodaje da je u maratonske vode uplovila slučajno, a jedina namjera joj je, kaže, bila da zdrav duh sačuva u zdravom tijelu.

"Trenutno sam u Sarajevu i kako sam se zaposlila, počeli su se skupljati kilogrami. I odlučila sam da nešto uradim za sebe i izvučem se iz te kolotečine, i tako sam počela trčati. Voljela sam inače i u Goraždu uvijek trčati, ali čovjek ni to ne zna ispravno. Priključila sam se udruženju rekreativaca i sportista, bez namjere da učestvujem na nekim velikim utrkama. Ali eto, čovjek ima jedne planove a nešto drugo se desi", priča Nasiha.

S ozbiljnijim treninzima počela je u martu prošle godine i već je istrčala deset službenih polumaratona. No, Ljubljana je bila nešto drugačije gdje je limit od 21 kilometra morala povećati na duplu dionicu.

"To je ta snaga grupe koja me je podsticala. Odricanja su bila stvarno velika da bih ostvarila cilj. Počela sam se pripremati od maja-juna ove godine. Ispočetka su to bili neki lagani treninzi dok nisam prešla taj limit od 21 km. Kasnije su to bili stvarno iscrpljujući treninzi, ali vrijedilo je", dodaje.

Uporna Goraždanka ističe da su škole trčanja lijepe priče koje treba podržati u BiH te izdvaja i goraždanske atletičare s kojima je u kontaktu a nerijetko i na treninzima. Privremeno živi u Sarajevu gdje se zaposlila nakon završetka fakulteta.