Futuristički tehnološki park
10

Najviša zgrada u Africi bit će čudo tehnologije

Klix.ba
U Gani bi uskoro trebala početi izgradnja Hope Cityja, najviše zgrade afričkog kontinenta i projekta koji bi trebao podstaknuti tehnološki razvoj zemlje te privući investitore.

Livada sa nekoliko grmova i drvetom neobičnog oblika, nadomak grada Accre u Gani, uskoro bi trebala postati kolijevkom svjetskih građevinskih inovacija. John Mahama, predsjednik Gane, pokrenuo je projekt Hope City koji bi trebao da podstakne tehnološki razvoj i privuče velike svjetske investitore u ovu zapadnoafričku zemlju.

Ambiciozni projekt djelo je Ronalda Agambirea, lokalnog biznismena i čelnika kompanije RLG Communications. Pametan i futuristički, Hope City bi trebao da sadrži pogone za proizvodnju različitih tehnoloških proizvoda, poslovne urede, univerzitet, bolnicu, restorane, pozorišta te stambene i rekreacijske prostore.

"Ono što je nedostajalo afričkom kontinentu je mjesto na kojem možete dobiti dobro dizajniran proizvod, potpomognut konkretnim istraživanjima i adekvatnim hardverskim i softverskim razvojem, a sve kako bi se stvorila infrastruktura za telekomunikacijsku industriju", kaže Agambire, čija je kompanija kupila zemlju na kojoj će tehnopolis biti izgrađen.

"Izgradnja bi trebala početi u junu, a ukoliko sve bude kako je planirano, radovi će trajati tri godine. Tehnološki park bi trebao primiti 25 hiljada stanovnika i obezbijediti poslove za 50 hiljada ljudi", rekao je Agambire, čija kompanija finansira 30 posto projekta, dok će ostatak finansirati brojni investitori kroz kupovinu dionica.

Projekt je već privukao pažnju nekolicine partnera, uključujući i Microsoft, a ima i podršku Vlade, budući da će stvoriti hiljade radnih mjesta i tehnologiju postaviti kao jednu od glavnih ekonomskih pokretača zemlje.

"Ono što mi možemo da učinimo je da stvorimo okruženje i bazu ljudskih resursa koje tehnološka industrija može iskoristiti. To se desilo u Kini, a dešava se i u drugim krajevima svijeta", objasnio je Agambire.

Hope City obuhvatit će 1,5 miliona kvadratnih metara, a činit će ga šest tornjeva različitih dimenzija, od kojih će zgrada sa 75 spratova, visoka 270 metara, biti najviša na kontinentu. Zgrade će biti povezane specijalnim sistemom mostova na različitim visinama.