lifestyle
0

Najveća modna revija na svijetu

NINA
Crveni tepih ispred Kodak teatra i divovska statua Oscara dočekali su 3.400 uzvanica koje su stizale na najglamurozniji događaj u Hollywoodu - dodjelu nagrada Američke filmske akademije.

Kamere TV kuća su bile uključene pola sata prije početka dodjele Oscara, prateći dolazak najpopularnijih glumaca, redatilja, producenata i muzičara na spektakl dodjele tog priznanja.

Crveni tepih dugačak 30 metara bio je pozornica najveće modne revije na svijetu na kojoj su prikazane kreacije Dolce i Gabanne, Prade, Armanija, Diora, Vere Wang i drugih slavnih dizajnera.

Maria Menounos, nosila haljinu od 2,5 miliona dolara
Najskuplju haljinu vrijednu 2,5 miliona dolara nosila je američka TV voditeljica Marija Menounos.
Angelina Jolie
Dodjela Oskara je praćena i rigoroznim mjerama sigurnosti uz sudjelovanje maskiranih specijalaca, snajperista i stručnjaka za borbu protiv biološkog i hemijskog oružja.

Početak svečanosti obilježio je frenetični pljesak upućen voditelju Billyju Chrystalu koji se šalio na račun prisutnih glumaca, ali i američkog predsjednika Georgea Busha. Chrystal je osmi put, nakon tri godine izbivanja, vodio program, uz sudjelovanje poznatih glumaca koji su sapštavali imena nagrađenih.

Billy Crystal
Prema procjenama producenata ovdašnjih TV stanica, više od milijardu ljudi pratilo je direktan prijenos svečanosti.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i rata u Iraku 2003., koji su tih godina gurnuli u drugi plan dodjelu Oscara, Hollywood se vratio sjaju i glamuru koji prati značajne filmske događaje u Americi.

Prošlogodišnja 75. dodjela Oscara je održana samo dva dana nakon početka bombardiranja Bagdada, a sama ceremonija je protekla u napetoj atmosferi.

Po završetku dodjele Oscara, noćas će u Hollywoodu biti održan i tradicionalni Guvernerski bal, a kako je najavljeno, ostaci hrane nakon bala će biti podijeljeni beskućnicima u Los Angelesu.