lifestyle
548

Najstarija biblioteka u Maroku ponovo otvorena: Rukopisi iz 10. stoljeća dostupni javnosti

Klix.ba
Najstarija biblioteka u Maroku otvorila je svoja vrata za javnost nakon što je četiri godine bila zatvorena zbog renoviranja. Biblioteka se nalazi na Univerzitetu al-Qarawiyyin u Fezu.

Kćerka bogatog tuniškog trgovca Fatima al-Fihri osnovala je Univerzitet al-Qarawiyyin koji je prvobitno džamija 859. godine. Do 10. stoljeća džamija je proširena i prostor je pretvoren u prekrasni univerzitet s bibliotekom. Danas se smatra najstarijim postojećim i konstantno operativnim institutom za visoko obrazovanje.

Univerzitet se vremenom preselio na drugu lokaciju, ali su džamija i biblioteka ostale na prvobitnom mjestu. Sa dvorištem, kaligrafijom i dekorativnim zidovima, te lukovima, ova univerzitetska biblioteka proglašena je historijskom. Godinama je bila zanemarena i fasada se počela obrušavati.

Vremenom su zidne pukotine, oštećene zgrade, vlaga pa čak i problemi s vodovodom doveli u pitanje opstanak neprocjenjivih zbirki tekstova ove biblioteke.

Univerzitet je zatvorio vrata za javnost i potom je arhitektica Aziza Chaouni izabrana da izvrši adaptaciju prostora. Radovi su završeni u maju ove godine. Chaouni je dala sve od sebe da vrati originalni izgled, ali je ubacila moderni namještaj, solarne panele te digitalni sat.

U prošlosti, ova biblioteka je bila otvorena samo za studente i učenike koji su morali tražiti službenu dozvolu za korištenje knjiga iz nje, ali od ove godine postojat će krilo sa izložbenom sobom u koju će moći ući i osobe koje se ne školuju.