lifestyle
0

Najskuplji univerziteti na svijetu

Sarajevo-x.com
George Washington University
George Washington University
Nećete vjerovati, ali najskuplji univerziteti na svijetu nisu u švicarskim Alpama ili na obali Perzijskog zaljeva, a nisu ni elitni američki univerziteti Harward ni Princeton, kao ni ugledni britanski univerziteti Cambridge ili Oxford. Forbes je sastavio listu danas najskupljih univerziteta na svijetu.

Najskuplji četverogodišnji univerzitet u SAD-u (a vjerovatno i na svijetu, smatra Forbes) je George Washington University, a nalazi se naravno u Washingtonu. Godišnja školarina na ovome univerzitetu iznosi 39.240 američkih dolara.

Drugi najskuplji univerzitet, prema Forbesu, je Kenyon College u američkoj saveznoj državi Ohio, a studenti ovog univerziteta za školarinu godišnje moraju izdvojiti 38.140 američkih dolara.

Na trećem mjestu liste najskupljih univerziteta dospio je Bucknell University u Pennsylvaniji sa školarinom u iznosu od 38.134 američkih dolara.

Četvrto i peto mjesto zauzeli su univerziteti smješteni u New Yorku, i to Vassar College (školarina $38.115) i Sarah Lawrence College ($38.090).

"Troškovi stjecanja diplome američkih univerziteta su među najvišim u svijetu i stalno rastu, što može obeshrabriti strane studente", stoji u izvještaju američke vlade iz 2007. godine. Prema rezultatima jedne globalne studije provedene u 2003./2004. školskoj godini, SAD je zemlja sa najvećim prosječnim troškovima javnog obrazovanja ($4.587) iza Australije ($5.289). Kada je riječ o privatnom školovanju, američke obrazovne institucije imaju najskuplje školarine.

Privatni univerziteti u Evropi mogu biti jednako skupi kao i američki univerziteti, pa tako Američki univerzitet u Parizu, koji se nalazi u blizini Eiffelovog tornja, godišnje studentima naplaćuje 23.784 eura (34.725 američkih dolara) za školarinu i prateće troškove.

University of Buckingham, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, predstavlja se kao jedini britanski univerzitet koji ne prima vladinu pomoć, a za školovanje na ovom univerzitetu britanski studenti moraju godišnje izdvojiti 30.400 američkih dolara, dok strani studenti godišnje plaćaju 52.800 dolara.