lifestyle
2

Najskuplji egzotični ljubimci

Sarajevo-x.com
Ako ste ikada razmišljali o kupovini skupih i opasnih kućnih ljubimaca, pogledajte koliko koštaju najskuplji koji se mogu naći u prodaji, a o kojima se piše na Internetu. Najveći problem je koji od njih su legalni za držati kod kuće, a koji nisu.

5. DeBrazza majmun, 7.000 dolara

Dobio je ime po francuskom istraživaču, a ova vrsta je raširena po središnjoj Africi. Nazivaju ih i močvarnim majmunima jer se vole skrivati po vlažnim mjestima. Poznati su i po užasnoj buci koju proizvode, ali uprkos tome ovi primati su veoma stidljivi i ispoljavaju širok spektar emocija.

4. Macaw papiga, 12.000 dolara

Ovo je najveća leteća papiga na svijetu. Može se razvući na cijeli metar dužine i svijetlo plave je boje. Živi u šumama Južne Amerike i to što je popularan kao ljubimac bogatih umnogome ga ugrožava. Kažu da je toliko snažan da svojim kljunom može otvoriti kokosov orah.

3. Piton, 15.000 dolara

Najveća zmija u Indiji može imati i do četiri metra i biti teška dovoljno da vas smrvi. Ove životinje su veoma popularne kao ljubimci, a žive u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

2. Čimpanza, 65.000 dolara

Žive u zapadnoj i centralnoj Africi, ali i domovima mnogih bogataša. Njihov način života je, kako kažu, veoma blizak ljudskom. Imaju samo jedan par hromozoma više od nas, takođe žive u veoma društvenom okruženju, sofisticirani su i imaju glasan smijeh, što i danas izaziva mnoga pitanja o tome da li čimpanze mogu razumjeti naš jezik.

1. Bijeli tigar, 138.000 dolara

Bijeli tigrovi nisu zasebna vrsta, oni su zapravo Bengalski tigrovi sa recesivnim genom. Uslovi koje donosi genetika kao rezultat daju i bijele tigrove koji nemaju nijedne pruge na sebi, a oni su posebno popularni i skupi.