lifestyle
19

Najpoznatiji svjetski klaun: Lijepo je vratiti osmijeh na lica ljudi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Vladi Rossi, 66-godišnji klaun u cirkusu "Milano" iz Italije, u razgovoru sa novinarom Anadolije ispričao je zanimljive trenutke koje je doživio u svojoj bogatoj karijeri proputovavši na stotine država.

Kaže kako je posao cirkusanta kojim se bavi preuzeo od svojih predaka koji su se također bavili istim poslom u kojem su, kako kaže, uživali i osjećali veliko zadovoljstvo, iako su uvijek bili "na putu".

"Do sada sam u ovom poslu prešao na hiljade kilometara, posjetio sam na stotine zemalja, a uvijek putujemo kao jedna velika porodica koja broji oko 60 do 70 članova", kazao je on.

Rossi, koji je ujedno i jedan od najpoznatijih klauna u svijetu, ističe kako se tim poslom počeo baviti 1950-tih godina, u jednom mjestu u blizini Milana.

"Najviše vremena provedemo u karavani. Ovdje možete vidjeti i fotografije moje porodice koje uvijek nosimo sa sobom", kazuje ovaj klaun, dodajući kako uživa dok nasmijava ljude koji posjećuju cirkus.

"Svojim skečevima želim nasmijati ljude. Ponekad se dešava da se smiju do besvijesti", priča ovaj Talijan, napominjući da u ovom poslu ima i nesretnih momenata kojih se ne želi previše prisjećati.

"Jedne prilike, moj brat je otišao na scenu da uveseljava ljude. Nakon što se dugo zadržao počeo sam se nervirati zašto je tako dugo ostao, ali kada sam pogledao na binu vidio sam ga mrtvog", kazao je ovaj klaun.

Navodi kako posao cirkusara radi najviše zbog ljubavi i zadovoljstva, a ne zbog para.

"Ovaj posao radim iz srca, a ne zbog para. Važno je danas nasmijati ljude da budu sretni. Njihovi aplauzi su mi veliki podstrek i motivacija", rekao je Rossi koji će uskoro dobiti sina.

"Ne znam da li će se i on baviti ovim poslom, možda bi bilo bolje da se školuje. Danas su teška vremena za cirkus", zaključuje na kraju razgovora ovaj klaun.