lifestyle
89

Najpoznatiji italijanski dizajner Mario Mazzer održao radionicu za studente u firmi Ećo Company

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedna od najpoznatijih dizajnera i arhitekata Italije Mario Mazzer došao je u Sarajevo kako bi učestvovao u manifestaciji "Dani italijanskog dizajna u BiH". Mazzero je prvo posjetio jednu od najuspješnijih bh. firmi u oblasti dizajna enterijera Ećo Company u čijim se prostorijama održala radionica s mladim arhitektima pripravnicima.

Ovo je drugi susret ovakve vrste, a Mazzer je istakao kako je veoma uzbuđen zbog susreta s mladima koji će mu predstaviti svoje ideje i rad.

"Uvijek sam uzbuđen kada razgovaram s mladima koji su nešto napravili. Ne očekujem ništa revolucionarno, ali očekujem da vidim njihove ideje na djelu. Kada su mladi, dok studiraju i kada tek završe studije, imaju čistotu i svježinu izraza koja se kasnije radom i silom prilika gubi", rekao je Mazzer.

Saradnja između Ećo Company i italijanskog arhitekte i dizajnera bit će nastavljena i u budućnosti, a razgovarano je i o mogućnosti razmjene dizajnera BiH i Italije.

"Za bh. firme je bitno da naprave saradnju s dizajnerskim italijanskim kućana jer su oni globalno prepoznatljivi. Ovakva manifestacija je izuzetno korisna jer se radi na prenošenju znanja i iskustva. Na ovaj način pokušavamo napraviti i saradnju s fakultetima. Prošle godine imali smo obuku za 10 arhitekata i šest ih se zaposlilo u Ećo Company. Mislim da time rješavamo gorući problem zapošljavanja mladih. Možda je mali broj, ali na ovaj način pokušavamo skrenuti pažnju mladima da za vrijeme studija pokušaju naći svoje mjesto na tržištu i firmu u kojoj će raditi", rekao je Suhad Ećo, generalni direktor kompanije Ećo Company.

Istakao je kako su započeti i razgovori o unaprjeđenju saradnje između BiH i Italije u domenu drvne industrije, te da je pozvao italijanske firme da investiraju u BiH.

Manifestaciju "Dani italijanskog dizajna u BiH" organizovali su ICE-Agencija u Sarajevu i centar Format / Ećo Company.