|

Najduža "zagrijana" biciklistička staza u Evropi bit će izgrađena u Holandiji

Najduža "zagrijana" biciklistička staza u Evropi bit će izgrađena u Holandiji
32
Klix.ba
10.4.2018. u 17:03
39
komentara
32

dijeljenja
Najduža "zagrijana" biciklistička staza u Evropi bit će izgrađena u Holandiji Mjesto na kojem će staza biti napravljena (gelderland.nl)
Najduža "zagrijana" biciklistička staza u Evropi, a možda i svijetu, bit će izgrađena od Wageningena do Arnhema u Holandiji. Put će biti dug 1,7 kilometara, a cilj zagrijavanja je da ne bude leda i snijega te da skrati putovanje između dva grada tokom cijele godine.
Staza koja povezuje gradove na istoku Holandije, nazvana biciklističkim autoputem, zagrijavat će se preostalom toplotom lokalne tvornice papira.

U početku se javila bojazan da će se žabe nastaniti na toplom putu i tako predstavljati opasnost i za bicikliste i za sebe. Međutim, vijeće Gelderlanda obećalo je da će pratiti utjecaj na lokalni divlji život. Gradovi širom Holandije ulažu u grijanje biciklističkih staza, ali do sada nije bilo prijedloga za stazu sličnu ovoj.

Staza će biti dvosmjerna i trebala bi biti završena do zime 2019. godine, a procjenjuje se da će putovanje između dva grada skratiti za 600 metara. No, iz vijeća ističu da će najveći dobitak biti vrijeme, sigurnost i iskustvo.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...