lifestyle
0

Najdeblji čovjek na svijetu uspio smršati 90 kg

FENA
Uribe prije početka dijete
Uribe prije početka dijete
41-godišnji Manuel Uribe, trenutno najdeblji čovjek na svijetu, uspio je od početka godine skinuti 90 kilograma uz pomoć liječnika i nutricionista.

Kada je Meksikanac iz Monterreya u januaru uputio očajnički poziv u pomoć, težio je više od pola tone – tačnije oko 560 kilograma.

Ali, uz specijalno dizajnirani način prehrane bogat bjelančevinama otada je izgubio 90 kilograma.

Osjećam se bolje, mogu se pomalo protegnuti i pomaknuti, rekao je dr. Barryju Searsu, čovjeku koji je osmislio zonsku dijetu, a za Uribea je posebno prilagodio.

Poboljšanje znači da Manuel sada ima jedva dovoljno snage da se nakratko ispravi u krevetu i namjesti pokrivač, no njegov cilj je skinuti još 350 kilograma.

Već kao adolescent težio je preko 100 kilograma, a od 1992. godine težina mu je počela još više nekontrolirano rasti zbog hormonalnog poremećaja.

Posljednjih pet godina vezan je uz željezni krevet, pored kojeg drži televizor i računalo preko kojeg sam osvježava svoju internetsku stranicu.

Zasada se drži dijete – tek ako gubljenje kilaže zastane, uprkos njegovim naporima, razmislit će o operaciji, izjavio je.