Vilsonovo šetalište
5

Najbrži trkači regiona ove subote u Sarajevu, već danas preuzmite svoj startni broj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Humanitarna "Trka u čast demokratije - 15. juli" prvi put će biti održana u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu u subotu, 15. jula u 10 sati.

Prije samog starta utrke prisutnima će se obratiti Haldun Koc, turski ambasador u BiH, koji će i zvanično označiti početak takmičenja.

U utrci će prvi put snage odmjeriti i neki od najbržih trkača iz regije. Iz Srbije dolazi Olivera Jevtić i njen kolega Naibei Samuel Kiplimo, porijeklom iz Kenije. Nastupit će i njegova sunarodnjakinja Lucia Kimani koja inače nastupa za našu zemlju. Bosnu i Hercegovinu će pored ostalih predstavljati i Osman Junuzović, Srđan Samaradžić, Biljana Cvijanović te Adela Čomor.

Podsjećamo, na humanitarnoj "Trci u čast demokratije – 15. juli" mogu učestvovati svi zainteresirani građani i građanke, besplatno, prikladna je za sve generacije, donja starosna granica je 10 godina.

Startni brojevi se mogu uzeti danas, 14.7. od 16 do 20 sati na štandu u BBI Shopping Centru 3. sprat, i sutra, 15.7. od 09:00 do 09:45 sati u zoni starta/cilja trke.

Ceremonija proglašenja pobjednika i svečana dodjela donacije – 10 invalidskih kolica za bh. građane će biti upriličena u 10:30 sati. Glavni pokrovitelji utrke Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH i ZiraatBank u saradnji sa udruženjima Pomozi.ba i Balkanska platforma koje aktivno djeluju na polju humanitarnog rada u BiH, na osnovu njihovog istraživačkog rada kada je u pitanju inkluzija, odabrali su dobitnike invalidskih kolica.

Staza je duga 3,5 kilometara, ugodna za trčanje ili šetanje, a u 10 sati trka počinje ispred Ambasade Republike Turske u Vilsonovom šetalištu bb, potom se trči prema hotelu Bristol i Elektroprivredi sve do kraja Vilsonovog šetališta. Tu se takmičari okreću i trče nazad duž Vilsonovog šetališta odnosno do mosta "Suada Dilberović", gdje se ponovo okreću i trče nazad do cilja – zgrade turske ambasade.

Pokrovitelji utrke Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH, ZiraatBank, TIKA, Institut Yunus Emre te Grad Istanbul će pobjednicima i pobjednicama dodijeliti vrijedne nagrade i poklone. Za prva tri mjesta u muškoj i u ženskoj kategoriji nagradni fond je 1000, 500 i 250 KM, a za prvoplasirane Turkish Airlines je, također, pripremio poklone - povratne aviokarte za bilo koju destinaciju u Turskoj.

Više informacija o utrci na ovom linku.