lifestyle
0

Nagrađeni nobelovci žive dulje od nominiranih

FENA
Naučnici kojima je dodijeljena Nobelova nagrada žive otprilike dvije godine dulje od onih koji su za istu nagradu bili samo nominirani, pa se iz toga može zaključiti da bolji društveni status itekako pozitivno utječe na zdravlje pojedinca.

Prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, dokazi za povezanost zdravlja i društvenog statusa dosad su postojali samo kod majmuna. Slična je istraživanja bilo teško provesti među ljudima, jer u njihovom slučaju društveni status podrazumijeva veću količinu novca, što automatski osigurava i bolji zdravstveni tretman.

Iz tog su razloga ovom istraživanju podvrgnuli upravo nobelovce, kojima je naglo, po primitku nagrade, porastao društveni ugled, te se pokazalo vrlo praktičnim usporediti ih s onima koji su za istu nagradu bili nominirani, ali je nisu osvojili.

U ispitivanju su promatrana 524 čovjeka - 135 dobitnika i 389 nominiranih. Promatrani su samo muškarci, kako bi se izbjegle eventualne razlike trajanja životnog vijeka u različitih spolova.

Rezultati su pokazali da je prosječna starost ispitanika oko 76 godina, s tim da su laureati živjeli 1,4 godine dulje, dakle oko 77,2 godine, od onih koji su bili nominirani, ali ne i nagrađeni.

Znanstvenici su zaključili da iako se njihov financijski status s primitkom nagrade naglo poboljšao, u tome se ne može tražiti uzrok njihove živosti. Po njihovom mišljenju, razlog je isključivo društveno priznanje, odnosno samo osvajanje nagrade.