lifestyle
0

Nacisti planirali holokaust i u Palestini

FENA
Nacisti su tokom Drugog svjetskog rata planirali provesti holokaust Židova koji su živjeli u Palestini, otkrili su njemački historičari proučavajući tajne njemačke arhive.

Nacisti su u glavnom gradu Grčke rasporedili jedinicu čiji bi zadatak bio spuštanje u Palestinu, a zatim i ubistvo oko 500.000 evropskih Židova koji su prebjegli tamo, kazao je njemački historičar sa Univerziteta Stuttgart Klaus, Michael Mallmann.

No te se jedinice nikada nisu rasporedile u Palestini. Za brzo raspoređivanje bile su odgovorne njemačke snage u Africi kojima je zapovjedao maršal Erwin Rommel.

Mallmann je njemačke ratne arhive, uključujući i arhive Foreign Officea u Londonu, proučavao zajedno sa svojim pomoćnikom Martinom Cueppersom tri godine.

Poraz Rommela od savezničkih snaga krajem 1942. godine spriječio je proširenje holokausta na Palestinu, tvrde dvojica hitoričara. Da je Rommel pobijedio savezničke snage u pustinji i osvojio Egipat, uslijedio bi prodor u Palestinu.

Istraživači, čija će se otkrića naći u knjizi s naslovom "Nijemci, Židovi, Genocid", ističu kako je atinska postrojba trebala djelovati kao nacističke jedinice koje su lovile Židove u istočnoj Evropi i zatim ih ili masakrirali ili slali u koncentracijske logore.

Mallmann i Cueppers tvrde da su nacisti planirali iskoristiti prijateljstvo s arapskim svijetom za provođenje svog plana.

"Najvažniji saradnik nacista bio je Arapin Haj Amin al Huseini, muftija Jeruzalema", kažu njih dvojica u svojoj knjizi. On je bio najbolji primjer kako su Arapi i nacisti postali prijatelji iz mržnje prema Židovima.

Al Huseini se sastao u nekoliko navrata s Adolfom Eichmannom kako bi dogovorili pojedinosti planiranog masakra nad Židovima u Palestini, do kojeg na sreću, nije došlo.