U subotu, 19. marta
0

Na Mostarski polumaraton dolazi rekordan broj učesnika iz 21 zemlje svijeta

G. Š.
Manifestacija Mostar Run Weekend koja je ove godine održava šeti put u gradu na Neretvi i postaje tradicija okupit će 650 takmičara iz 21 zemlje svijeta, dok će 820 osoba učestvovati humanitarnoj utrci, za mostarsko Udruženje Minores koje se brine o beskućnicima.

Predsjednik organizacijskog odbora Mostar Run Weekenda Franjo Lovrić kaže kako je ponosan na ovu sportsku priču u Mostaru, koja je već postala prepoznatljiva i u regiji.

Franjo Lovrić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Franjo Lovrić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Na Mostarskom polumataronu koji će se održati u subotu 19. marta će po njegovim riječima 21 kilometar trčati 650 učesnika iz 21 zemlje svijeta, od kojih je10 posto profesionalnih atletičara iz regije i veliki broj rekreativaca.

Među njima će učestvovati bh. olimpijka Lucija Kimani, bh. reprezentativac Alija Imamović, te dosadašnji pobjednici mostarskog polumaratona, hrvatski atletičar Ante Živković i Ivan Dračar.

''Trasa je planirana tako da pokažemo najljepše dijelove grada Mostara. Prolazimo preko sedam mostova, pored predivnih parkova, Bulevarom kraj gimnazije. Završava ispred Mepasa, na neki način u centru grada, kako bi se osjetila i ta draž, nekog gradskog života. U budućnosti imamo veliki prostor za napredak, ali mislim da radimo jako dobar posao i mislim da se Mostar može ponositi ovom manifestacijom'', naglasio je Lovrić.

Ističe kako je posebno ponosan na humanitarnuutrku za koju se priavio rekordan broj sudionika kojisu pokazali na taj način empatiju za ovu sportsku priču i za one kojima treba pomoć.

„Prve godine smo imali 200 sudionika, a ove godine imamo rekordnih 820 takmičara od kojih je 80 posto lokalno stanovništvo. Veseli nas da su to cijele porodice i to je način na koji želimo u budućnosti graditi tu priču Mostarskog poluaratona'', istaknuo je Lovrić.

Ističe kako je trasa humanitarne utrke duga četiri kilometra i kakoje cilj da oni koji ove godine trče četiri kilometra budu oni koji će trčati i Mostarki polumaraton od 21 kilometar i da razvijaju emocije prema ovoj manifestaciji koja, kako ističe mora živjeti sa Mostarkama i Mostarcima.