Balska sezona u jeku
0

Na Balu slastičara u Beču 3.000 torti

Klix.ba
Balska sezona u Beču u punom je jeku. U četvrtak, 17. januara, u dvorcu Hofburg se održava najslađi bal sezone, 112. "Bal slastičara", na kojem će se gosti počastiti sa 3.000 torti. Na balu koji organizuju bečki slastičari tri puta će padati "slatka kiša balona".
Vikend će početi 91. "Balom cvijeća" koji organizuje bečka služba za uređenje zelenih površina "Wiener Stadtgärten". 100.000 cvjetova gerbera, ruža, ljiljana i rajskih ptica u narandžastoj, lila i ljubičastoj boji krasit će plesne dvorane gradske vijećnice 18. januara. Ovogodišnji "Bal cvijeća" osmišljen je kao cvjetno putovanje kroz bajke i mitove staroga Beča.
U Beču tokom balske sezone bude održano 450 malih, srednjih i velikih balova, a za najpoznatiji i najluksuzniji sa oko 12.000 gostiju važi "Operski bal" koji se ove sezone održava 7. februara u Državnoj operi. Kako je Operski bal izuzetno eksponiran u medijima, Bečlije vole reći da vrhunac balske sezone predstavlja "Bal filharmoničara" u Musikvereinu (24.1.) koji je sačuvao jednostavnost i eleganciju. Veoma omiljen je i "Bal kafe" koji će uz izvrsnu atmosferu 8. februara prirediti vlasnici bečkih kafana za 6.000 gostiju.

Bečka privredna komora predviđa 490.000 gostiju na balovima i prihode od 120 miliona eura tokom balske sezone za gradsku privredu.