Virtuelni iftari
4

Muslimansko vijeće Velike Britanije: Savjeti za ramazan u izolaciji

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Muslimansko vijeće Velike Britanije (MCB), najveća organizacija za muslimane u Britaniji, objavilo je internetske smjernice koje će pomoći milionima vjernika da se nose s ograničenjima karantina tokom predstojećeg ramazana.

Ovogodišnji ramazan, koji počinje u petak, 24. aprila, bit će sasvim drugačije iskustvo za muslimane dok se prilagođavamo promjenjivim okolnostima tokom pandemije koronavirusa. Pandemija koronavirusa imat će veliki utjecaj na ramazan i izmijenit će sve njegove uobičajene prakse, bilo da je riječ o postu ili o svetom hodočašću u Mekku.

Ako se izolacija širom svijeta nastavi, neće biti ni zajedničkih molitvi u džamiji, kao ni iftara s prijateljima i porodicom. Umjesto toga, MCB nudi smjernice o tome kako organizirati virtuelne iftare putem interneta s voljenima i članovima zajednice preko videochata.

MCB savjetuje muslimane da izvršavaju svoje dužnosti na radnom mjestu sa strpljenjem i dobrom milošću. Također, upozorava da odbijanje poslodavaca da omoguće fleksibilnost u radnom vremenu za zaposlenike koji poste bez opravdanog poslovnog razloga može predstavljati nezakonitu indirektnu diskriminaciju, piše BBC.

Muslimanski sveti mjesec ramazan posebno je vrijeme za skoro dvije milijarde muslimana širom svijeta. To je vrijeme zajedničke molitve, dnevnog posta, noćnih gozbi, opsežnog druženja i velikodušnosti i milosrđa dok muslimani iznova potvrđuju svoju vjeru u Boga.

Za one koji žive na Zapadu, odustajanje od hrane i pića u dnevnim satima dok je ostatak stanovništva u mogućnosti javno se opustiti u kafićima i restoranima uvijek je bilo vrijeme testiranja.

No, ove će godine biti mnogo drugačije. U skladu s izolacijom, većina tih vidljivih iskušenja na ulicama nestat će dok ljudi borave kod kuće.