lifestyle
24

Muškarci su češće na šefovskim pozicijama zato što su veći narcisi od žena

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija objavljena u američkoj asocijaciji psihologa Psychological Bulletin pokazala je kako su muškarci veći narcisi od žena.

Studija je ispitala više od 500.000 osoba starosti iznad 30 godina i pokazala je kako su muškarci, bez obzira na godine više manipulativni, arogantni i agresivni.

Narcizam je pojam koji se odnosi na osobinu samoljublja, a označava pretjerano divljenje samom sebi s bahatim ponašanjem i nedostatkom razumijevanja za druge ljude, koje vidi samo kao alat za postizanje vlastitih ciljeva.

Studija je narcizam objasnila kroz tri elementa: privilegija/pravo, vodstvo/autoritet i egzibicionizam. Muškarci su postigli veće rezultate u prve dvije kategorije, a istraživači dijele mišljenje o tome kako i to ima svoje prednosti.

Narcisoidni muškarci imaju više samopouzdanja i više od žena su skloni da se prihvataju uloga vođa i šefova na radnom mjestu.

Ipak, i to ima svoje negativne strane, pa se narcisoidnost povezuje i sa nedostatkom etičkih principa i problema u ostvarivanju dugih i kvalitetnih emocionalnih veza.

Istraživači vjeruju kako je muška tendencija ka narcisoidnosti jedan od razloga zašto su oni stereotipno predstavljeni kao vođe, dok je nedostatak narcizma kod žena jedan od razloga zašto ih je generalno manje u ulogama šefova.