lifestyle
0

Muškarci plavih očiju više vole plavooke žene

FENA
Muškarci plavih očiju više vole plavooke žene i to navodno zato što im boja očiju pokazuje je li im partnerica bila vjerna, tvrde norveški znanstvenici.

"Prije nego što zatražite dokazivanje očinstva, pogledajte kakve vam dijete ima oči", savjetuju Bruno Laeng i njegovi kolege s norveškog sveučilišta Tromso.

Po zakonima genetike dvoje plavookih roditelja uvijek će imati djecu plavih očiju, što znači da plavooki muškarac može biti siguran da ga je njegova plavooka žena prevarila, ako im dijete ima smeđe oči.

"Plavooki su muškarci možda podsvjesno naučili raspoznavati tjelesno obilježje koja će im olakšati prepoznavanje vlastitoga potomka", napisali su znanstvenici u časopisu Behavioral Ecology and Sociobiology.

Znanstvenici su zamolili 88 studenata da ocijene privlačnost modela na fotografijama retuširanim tako da ih pola ima plave, a druga polovica smeđe oči. Plavooki muškarci radije su birali plavooke žene.

No muškarce smeđih očiju, koji samo na temelju boje djetetovih očiju ne mogu otkriti je li ono njihovo, nije zanimala boja očiju žena na fotografijama. Ženama je bilo svejedno kakve su boje oči muškaraca koje su izabrale.

Četvrtina djece dvaju smeđookih roditelja koji imaju pretke i plavih i smeđih očiju, imat će plave oči. Svi ostali imat će smeđe.

U drugoj studiji znanstvenici su 443 mlađe odrasle osobe oba spola pitali kakve su boje oči njihova partnera. I među njima su plavooki muškarci najčešće imali partnericu plavih očiju.