|

Muškarac donirao krv svake sedmice i spasio 2,4 miliona beba u Australiji

Muškarac donirao krv svake sedmice i spasio 2,4 miliona beba u Australiji
1.906
Klix.ba
27.12.2018. u 10:58
29
komentara
1,9k

dijeljenja
Muškarac donirao krv svake sedmice i spasio 2,4 miliona beba u Australiji Foto: CNN
Australac James Harrison donirao je krv skoro svake sedmice 60 godina. U petak je zvanično "otišao u penziju" kada je riječ o darivanju krvi. Prema podacima Crvenog križa Australije, njegova krv spasila je više od 2,4 miliona beba.
Harrisonova krv je jedinstvena i sadrži antitijela za borbu protiv bolesti, koja su iskorištena za pravljenje vakcine Anti-D koja pomaže u liječenju bolesti Rh faktora.
Ova bolest je stanje gdje krv trudnice napada krvne ćelije nerođene bebe. U najgorem slučaju dovodi do oštećenja mozga ili smrti djeteta. Do ovoga dolazi kada je Rh faktor majke negativan, a bebin pozitivan jer ga je naslijedila od oca. U ovim slučajevima majčina krv može proizvesti antitijela koja uništavaju "strane" ćelije bebe, što može biti smrtnosno.

Harrison je to promijenio. Svoju krv je počeo darovati nakon operacije grudi kada je imao samo 14 godina. Tada je primio doniranu krv i nakon što se oporavio prijavio se da bude donor. Nekoliko godina kasnije ljekari su otkrili da njegova krv sadrži antitijela koja se mogu koristiti za pravljenje Anti-D injekcija pa je počeo donirati krvnu plazmu kako bi pomogao što većem broju ljudi.

Ljekari nisu sigurni kako Harrison ima ovaj rijetki tip krvi, ali misle da ju je dobio putem transfuzije kada je imao operaciju. On je jedna od 50 osoba koje imaju ova antitijela.

"Svaka doza krvi je dragocjena, a njegova posebno. Korištena je da se napravi lijek koji spašava živote, daje se majkama čija krv može 'napasti' nerođene bebe. Svaka serija vakcina Anit-D u Australiji je napravljena od njegove krvi. Više od 17 posto žena u Australiji ima ovaj rizik tako da je James pomogao u spašavanju mnogih života", rekla je glasnogovornica Crvenog križa Australije Jemma Falkenmire.

U Australiji je od 1967. godine registrovano više od tri miliona žena koje su trebale ovakvu vakcinu. Čak je i Harrisonovoj kćerki data ova vakcina. Zahvaljujući njoj njegov drugi unuk je rođen zdrav.

"U Australiji je godišnje umiralo hiljade beba od 1967. godine, a ljekari nisu znali zašto i bilo je užasno. Žene su imale veliki broj pobačaja i rađana su djeca s oštećenim mozgom. Australija je jedna od prvih zemalja koja je otkrila donora s ovim antitijelom u krvi pa je to bilo revolucionarno vrijeme", dodala je Falkenmire.

Harrison se smatra nacionalnim herojem Australije. Dobio je bezbroj nagrada za svoju velikodušnost.

"Dirljivo je kada govore 'uradili ste ovo, vi ste heroj'. To je nešto što ja mogu uraditi. To je jedan od mojih talenata ili možda čak jedini", rekao je Harrison.

Dao je posljednju dozu krvi i pozvao sve ljude koji imaju slična antitijela u krvi da učine isto.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...