{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mršavost više nije u modi, vrata otvorena "mediteranskoj ljepoti"

S
20.12.2006. u 18:55
0
0
Mršavost više nije u modi, vrata otvorena "mediteranskoj ljepoti"
0
Mršavost više nije u modi, vrata otvorena "mediteranskoj ljepoti"
Italijanska vlada potpisala je sa Federacijom mode i kreatora “etički kodeks” čiji je cilj rješavanje problema sa previše mršavim manekenkama.
Ministarka za sport i omladinu Giovanna Melandri je saopštila da je tekstom predviđena zabrana učestvovanja na revijama manekenkama mlađim od 16 godina.

Modeli će biti podvrgavani ljekarskoj kontroli da bi se provjerilo da njihov indeks tjelesne mase nije niži od 18 (koji podrazumijeva da djevojka visoka 172 centimetra mora imati minimalno 53 kilograma), što je prag koji se smatra granicom opasnosti po zdravlje. Djevojkama sa nižim indeksom tjelesne mase neće biti dozvoljeno da učestvuju na revijama.

Novim propisom, modni kreatori i prodavnice moraće u svoje kolekcije da uvrste odjeću veličine 42 i 44. Štampa navodi da 60%Italijanki nosi konfekcijski broj 40 ili veći. Giovanna Melandri je rekla da joj cilj nije samo “promjena modela zdrave ljepote”, nego povratak ugleda takozvanoj “mediteranskoj ljepoti”.

Novi kodeks će se primijenjivati na revijama u Rimu od 27. do 30. januara i u Milanu od 17. do 25. februara. Španija je u septembru zabranila defile previše mršavim djevojkama, a slična kampanja počela je i u Brazilu, poslije smrti jedne manekenke od komplikacija izazvanih anoreksijom.

Od straha se može umrijeti

20.12.2006. u 21:00

Madonna postaje redateljica

20.12.2006. u 17:39
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: