lifestyle
14

Može li pun mjesec zaista imati utjecaja na ljude

Klix.ba
Vjerovanje u to da mjesec, odnosno njegove mijene, imaju veliki utjecaj na čovjeka je široko rasprostranjeno. Naročito se vjeruje kako poludimo za vrijeme punog mjeseca. BBC se bavio istraživanjem koliko ovakva vjerovanja zaista imaju uporište u nauci.

Svi znamo iz priča, koje su nam pričali dok smo bili djeca, i iz filmova, da pun mjesec probudi vukodlake i vampire. Međutim, vjerovanje da pun mjesec utječe na ljude tako da "malo polude" je više rašireno među odraslima.

Nerijetko ćete od policije, bolnica i hitnih službi dobiti podatke kako za vrijeme punog mjeseca ima više nesreća i nasilja te kako više pacijenata s psihičkim oboljenjima bude primljeno na liječenje. Primjera radi, u Brightonu je 2007. godine čak zaposleno više policajaca koji bi trebali biti na dužnosti u vrijeme punog mjeseca.

Novo istraživanje, prenosi BBC, pokazalo je da ljudima u prosjeku treba pet minuta više da zaspe kada je pun mjesec, a kvalitet njihovog sna je znatno slabiji.

U istraživanju su učestvovale samo 33 osobe, a sami istraživači su se ustručavali previše oslanjati na rezultate koje su dobili, mada je i uprkos tome istraživanje izazvalo dosta pažnje.

Psiholozi iz SAD-a, James Rotton i Ivan Kelly, su 1985. godine, sagledavajući rezultate iz 37 istraživanja o učincima lunarnog ciklusa na ljude, zaključili da to nema veze sa brojem nesreća, samoubistava, ubistava, povreda, slučajeva kriminala i agresivnog ponašanja. Također su otkrili da je pun mjesec bio u vrijeme praznika, kada se inače dešava više nesreća i slučajeva kriminala.

Nakon toga su rađena i nova istraživanja i 1992. je presjek 20 istraživanja pokazao da pun mjesec i ponašanje ljudi nemaju baš neke veze jedno s drugim.

Treba napomenuti i to da stručni časopisi, ali i mediji, uvijek radije objavljuju rezultate onih istraživanja u kojima je dokazana neka veza, nego onih koja su dokazala da neke stvari nisu međusobno povezane.

Mjesec, bar prema onome što je objavio BBC, uopće ne utječe na ponašanje ljudi. On je manji od Zemlje pa je i njegov gravitacijski utjecaj manje bitan. Svjetlost mjeseca također ne utječe na ljude, jer je ona za nas slabija čak i od svjetlosti svijeće, tačnije četvrtine svjetlosti svijeće.