Vučko trail
34

Mostarski trkač greškom ostao bez pobjede na Bjelašnici, njegova reakcija pokazala je ljepotu trčanja

A. K.
Nikola Dabić na stazi (Foto: Vučko trail)
Nikola Dabić na stazi (Foto: Vučko trail)
Proteklog vikenda na planinama Bjelašnica i Visočica održana je Vučko Trail utrka, a mostarskom trkaču Nikoli Dabiću zbog greške organizatora izmakla je pobjeda na Plavoj stazi u dužini od 39 kilometara. Njegova, ali i reakcija organizatora pokazala je ljepotu trčanja.
Naime, Planinarsko društvo Željezničar proteklog vikenda na predjelima Bjelašnice i Visočice organiziralo je najveću i najtežu utrku u trail trčanju, koju su pored dužine veće od 105 kilometara i akumulirani uspon od gotovo šest hiljada metara pratili i brojni drugi izazovi, koje su nametnule loše vremenske prilike.

Organizatori priznaju da ih nijedno izdanje do sada nije potrošilo, kako fizički, tako i psihički, koliko ovogodišnji Vučko Trail. Bez obzira na kompletnu uloženu energiju, ni ova edicija nije prošla bez propusta.

Kako kažu, propusti su neminovni i događaju se svake godine, ali se također trude da isti ne utječu na trkače i njihov doživljaj trke.

Nažalost, ove godine nisu sve propuste uspjeli amortizovati i provukao im se onaj najbolniji, kako za njih, tako i za oštećenog trkača.

"Isključivo našom greškom, trkač koji je do tog momenta fenomenalno trčao Plavu stazu i po svemu sudeći bi je završio na prvom mjestu, usmjeren je na pogrešnu Zelenu stazu, čime je izgubio prvu poziciju. Jasno nam je da nakon utrke ne možemo umanjiti štetu koju smo nanijeli trkaču, pogotovo onu emocionalnu, jer apsoultno razumijemo šta znači na ovakav način izgubiti prvo mjesto. Ipak bilo bi nepošteno, bar na ovaj način ne istaći Nikolinu fenomenalno istrčanu utrku", kazali su iz Vučko Traila.

Organizatori su kazali da najmanje što mogu učiniti je da Dabiću ponude besplatne startnine za buduće nastupe na Vučko Trailu.

"Posmatrajući Nikolino konstantno poboljšanje forme sigurni smo da će se opet naći u situaciji da se bori za podij, a što se nas tiče sigurni smo da ćemo u sve iduće edicije uložiti još više energije da se ovakvo nešto ne ponovi bilo kojem trkaču", naveli su iz Vučko Traila.

Povodom ovog događaja oglasio se i Dabić, kazavši da reakcija organizatora po njegovom ulasku u cilj i javno izvinjenje, vrijede više od svih trofeja na ovome svijetu, jer su pokazali kolike su "ljudine".

"Ova nevjerovatna stvar koja mi se dogodila, neće pokvariti moj utisak o Vučko trailu. Ovo je bio moj treći nastup i uvijek mi je bilo fenomenalno. Trail sa najpozitivnijom atmosferom i nasmijanim volonterima. Mi se svakako vidimo i narednih godina, mislim što da ne sada imam besplatnu startninu", kazao je Dabić u šaljivom tonu, izrazivši uvjerenje da će Vučko Trail nastaviti svoj rast u organizacionom smislu, zadržavši poziciju najbolje utrke u regionu.