lifestyle
42

Mostarski polumaraton zbog radova u gradu morao odustati od ideje o pet mostova

Piše: R. D.
Mostarski polumaraton postao je hit u zemljama regije jer broj prijavljenih daleko prelazi očekivanja organizatora koji su zbog radova na gradskom kolektoru morali znatno izmijeniti rutu kojom se trči.

Franjo Lovrić iz Udruženja Kinezis, začetnik ideje i glavni organizator, za Klix.ba govori o novinama na organizaciji ovog važnog sportskog, ali i turističkog dešavanja u Mostaru.

"Mostarski polumaraton postao je hit u regiji. Dvije sedmice prije zatvaranja prijava imamo preko 400 prijavljenih, što je mnogo više nego su i najoptimističnije prognoze najavljivale. Odličan odaziv za nas je još veća obaveza da sve prođe u najboljem redu", sretni su organizatori.

Franjo Lovrić (Foto: Klix.ba)
Franjo Lovrić (Foto: Klix.ba)

Nova trasa

Vanredno stanje u Mostaru tražilo je i izmjene ulica kojima se trči polumaraton.

"Šteta je što smo morali odstupiti od ideje pet mostova, jednostavno je grad blokiran pa smo imali dosta problema da nađemo novu trasu. Uz pomoć gradske administracije, kao i nadležnih u mostarskoj policiji uspjeli smo se provući pored svih blokiranih ulica i doći na odredište. Novina je da prelazimo preko pješačkog mosta na Bunuru. Idealna trasa je atraktivnija, ali i ovom će biti puno zadovoljstvo trčati“, kazao nam je Lovrić.

Nagrade za najbržeg Mostarca i Mostarku

Organizator je spremio niz nagrada, a posebno je zanimljiva nagrada za najbržeg Mostarca i Mostarku, kao i najbrži par, te najbrže studente Sveučilišta.

"Nagrade za najbržeg Mostarca i Mostarku će biti prava atrakcija jer motiviraju sve ljude iz ovog grada da trče s nama, što je jedna od naših glavnih zadaća. Najbrži par nagrađen će biti upisninom na dubrovački polumaraton, kao i pokrivenim svim pripadajućim troškovima“, kaže naš sagovornik.

Polumaraton su podržali i vrhunski mostarski sportisti Amina Kajtaz i Toni Šunjić, koji su pozvali sve zainteresirane da se prijave i priključe na startu 9. aprila.

Prijaviti se možete još uvijek na kinezis.ba.