lifestyle
413

"Morski nomadi": Daleko od civilizacije, ovo pleme živi na svom komadiću raja

Klix.ba
Pleme Bajau koje živi u blizini otoka Borneo svoj život provodi na moru, danju i noću ploveći čamcima i hraneći se ribom. Iz ovog su razloga dobili ime "morski nomadi".

Francuski fotograf Rehahn proveo je nekoliko dana s njima, ostajući fasciniran činjenicom da ovi ljudi nemaju nikakvih dodirnih tačaka s modernim svijetom. Članovi ovog plemena ne znaju ni čitati ni pisati, a njihov je život u potpunosti podređen ribolovu.

U lovljenju ribe su najbolji jer im o tome ovisi život, a djeca se još od malih nogu podučavaju ovoj vještini i pomažu starijima. Također, najmlađi sve vrijeme provode u čamcima, učeći veslati, plivati i roniti, a već sa osam godina počinju redovno loviti ribu i osiguravati hranu za svoju porodicu.

Ove morske nomade nije priznala nijedna susjedna zemlja, ali to je njihov izbor - izabrali su svoj komadić raja, daleko od civilizacije.

Članovi Bajau plemena ne znaju za godine i koliko je ko od njih star - jednostavno ne poimaju koncept godina na način kao što to radimo mi i naučili su da žive u sadašnjosti.