Modni klasik
93

Znate li da je kravata hrvatski izum? Evo kako je pravilno nositi u kombinaciji s prslukom

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kravate su modni detalj gotovo svake elegantne kombinacije, a izumili su je Hrvati. Iako nije obavezna, njen dodatak može promijeniti cijeli dojam o muškarcu koji je nosi. Međutim, nije samo dovoljno nositi kravatu, nego i odabrati pravu veličinu kako bi izgledali što skladnije.

Ovaj modni detalj prvobitno su nosili hrvatski vojnici u 17. vijeku, a kasnije je stekao popularnost širom Evrope, a danas se nosi na vjenčanjima i drugim proslavama te u poslovnim kombinacijama.

Budući da se uz kravate u posljednje vrijeme sve češće nose i prsluci, dobro je poznavati kako ih treba uskladiti jer dužina kravate igra ključnu ulogu u postizanju uravnoteženog i skladnog izgleda.

Prisutnost prsluka utječe na dužinu košulje i sakoa, stvarajući razmak između ovratnika i prsluka, što može utjecati na dužinu kravate. Cilj je stvoriti razmak od oko jednog centimetra između ovratnika i čvora za kravatu ili ovratnika i gornjeg dijela prsluka. To osigurava da kravata uredno sjedi ispod prsluka, stvarajući efekt mršavljenja i vizualnu ravnotežu.

Tako muškarci s vitkom građu trebaju nositi kravatu koja pada tačno iznad kopče remena, a muškarci s prosječnom građom trebaju se odlučiti za malo dužu kravatu koja pada tačno na kopču remena. Muškarci krupnije građe neka biraju kravatu koja pada tačno ispod kopče remena.

Važno je naglasiti da prostor između donjeg dijela prsluka i gornjeg dijela hlača može utjecati na dužinu kravate. Duži prsluk može zahtijevati malo dužu kravatu.

Također, obratite pažnju na pogreške koje treba izbjegavati, a to bi bilo da izbjegavate nošenje prevelike ili premale kravate, izbor čvora koji se slaže s odjećom, zanemarivanje koordinacije boja, uzoraka i tekstura kravate i odjeće.