Moda i ljepota
0

Zmijski otrov, žaoka pčele i sluz puža - znate šta stavljate na lice svaki dan?

Sarajevo-x.com
Zmijski otrov, žaoka pčele, sluz puževa i kravlje mlijeko zvuče kao sastojci za čari neke vještice, ali istina je da da se mogu naći u losionima i ostalim sredstvima koja su namijenjena podmlađivanju naše kože.

Baza podataka kozmetičkih preparata, koji se odnedavno nalaze u prodaji širom svijeta, otkrila je javnosti listu neobičnih sastojaka koje inače ne možemo pronaći u ormariću u kupatilu. Iza zanimljive i veoma korisne baze podataka stoji agencija za analizu tržišta Mintel.

Među najbizarnijim svakako je krema protiv bora Snake Venom Memory Cream, koju proizvodi britanska kompanija Syence Skin Care. Bočica ovog preparata košta nevjerovatnih 230 eura, a sadrži sastojak sličan zmijskom otrovu koji izglađuje bore i ostale nepravilnosti nakon što se umasira u kožu na licu. Velika obožavateljica ovog proizvoda je filmska zvijezda Gwyneth Paltrow, jer "Snake Venom Memory Cream daje njenoj koži svjež i mladalački izgled".

Jednako "gadno" zvuči opis sastojaka preparata Nourishment, koji se može kupiti u Kini. Riječ je također o sredstvu za uklanjanje bora, koje između ostalog sadrži ekstrakt pčelinje sluzi i gen, otkriven u nektaru.

Na tržištu se može kupiti i hidratantno sredstvo čiji je glavni sastojak prečišćena sluz puža. Riječ je o kolumbijskom Baba de Caracol ili "Snail Slime", koji bi trebao regenerirati vašu kožu, ukoliko ga svakodnevno nanosite u velikim količinama.

Danski proizvođač Nanoko nedavno je lansirao losion za kožu Vilact sa kravljim mljezivom, tekućinom koju krava ispušta prije proizvodnje pravog mlijeka. Proizvođač tvrdi kako je ovaj proizvod bogat proteinima, enzimima i vitaminima, te da pruža adekvatnu zaštitu za oštećenu, osjetljivu i suhu kožu.

Kozmetički preparat EMK Placental Anti- Ageing Serum, koji se proizvodi u Americi, sadrži, vjerovali ili ne, proteine placente (posteljice). Ovaj proizvod se reklamira kao "siguran, sterilan i potpuno probavljiv preparat za ljudsko tijelo", a "koristi snagu placente u borbi protiv starenja kože".

Možda najneobičniji kozmetički preparat dolazi iz Norveške. Skinscience Spermine za osjetljivu kožu je proizveden korištenjem malih kristala izvučenih iz sjemenske tekućine. Ovi kristali djeluju kao prirodni antioksidansi, koji 30 puta bolje od vitamina B neutraliziraju slobodne radikale, štetne molekule za koje se vjeruje da izazivaju starenje kože.

"Danas postoji obilje proizvoda za njegu kože, pa proizvođači sve češće moraju istraživati svijet oko nas kako bi pronašli nove bizarne sastojke koji će izdvajati njihov proizvod iz gomile. Korištenjem neobičnih formula, proizvođači se jednostavno nadaju da nešto tako šašavo može upaliti", kazala je za Daily Mail Alexandra Richmond iz agencije Mintel.