Moda i ljepota
0

Žene žele biti mršave, a istovremeno zadržati obline

Sarajevo-x.com
Žene oduvijek mnogo pažnje poklanjaju njezi svoga tijela. Čim pređu 20. godinu počnu paziti na svaku kaloriju koju unose i često pribjegavaju raznoraznim dijetama kako bi izgubile kilogram "viška". Sve žene žele samo jedno: da su mršave ali da zadrže obline.

Profesorica Sarah Grogan, autorica knjige "Body Image: Understanding Body ­ Dissatisfaction In Men, Women and Children", istakla je kako žene u dobi od 16 do 63 godine uvijek razmišljaju o tome kako da smršaju najmanje tri kilograma, ali žele zadržati svoje bujne grudi i lijepo oblikovanu stražnjicu.

"Dame uvijek lako pronađu ono što im se ne sviđa na njihovom tijelu, a mnogo im je teže reći šta vole na svom tijelu", kazala je Grogan, prenosi Daily Mail.

Većina žena koja je učestvovala u anketi, koju je provela profesorica sa svojim timom, priznale su da bi bile mnogo samopuzdanije ukoliko bi izgubile nekoliko kilograma.

"Niti jedna žena koja je učestovala u anketi nije rekla da bi se željela udebljati", kazala je Grogan.

Profesorica je istakla da je razlog tome vjerovatno činjenica što se u današnjem svijetu mršavost povezuje s elegancijom, mladošću i atraktivnošću.

"Brojne studije su pokazale da se mršavije osobe smatraju atraktivnijim i bolje prolaze na intervjuima za posao, ali i na poslu. Također, manje je vjerovatno da će vitke osobe biti osuđene za neki zločin, a i ako budu dobit će manju kaznu", dodala je Grogan.

Također, studija koju je proveo Univerzitet na Floridi pokazala je da mršavije žene zarađuju više, a prema jednom njemačkom istraživanju težina ima veliki utjecaj na emocije žene.