Moda i ljepota
0

Žene se zadovolje i osrednjim seksom

Sarajevo-x.com
Žene imaju visoka očekivanja za gotovo sve aspekte svog života, osim kada je riječ o seksu. Većina žena nezadovoljstvo zbog seksualnog odnosa drži u tajnosti i ostavlja svoje partnere "u mraku", otkrila je Anita Clayton, psihijatrica specijalizirana za žensku seksualnost sa Univerziteta Virginia.

"Kod muškaraca je obrnuta situacija. Kada imaju probleme seksualne prirode, nastupa kriza. Odmah jure doktoru i traže lijek. Žene nisu takve, ne pridaju seksu toliku važnost .", dodala je Clayton.

Prema njenom mišljenju nedostatak seksualne satisfakcije kod žena se javlja jer:

  • seks je kod žena na dnu rasporeda dnevnih aktivnosti. Kada i dodje do seksa, za njih je to samo još jedan zadatak.

  • seks žene ne zadovoljava emocionalno. Nije sve u orgazmu.

  • mnoge žene čeznu za nerealnom fizičkom perfekcijom koju mediji potenciraju, te su često nezadovoljne nekim aspektima vlastitog fizičkog izgleda.

  • žene ne otkrivaju vlastite seksualne želje u krevetu iz straha da će ih partner povrijediti ili čak ostaviti.

  • lijekovi poput antidepresiva mogu umanjiti ženski libido i sposobnost doživljavanja orgazma.

"Postavlja se pitanje šta je to osrednji seks. To je osjećaj nezadovoljstva koji se javlja kod žena, i u većini slučajeva se manifestuje na emocionalnom nivou. Vrlo često orgazam nije vrhunac koji žene mogu doživjeti tokom seksa.

Budući da ne znaju zašto se osjećaju tako isprazno poslije seksa, žene uvijek prepostavljaju da je to njihova krivica ili jednostavno tu temu ne spominju partneru. Prema riječima Anite Clayton žene nemaju jasnu predstavu vlastitih seksualnih želja zbog socijalnih, kulturnih ili religijskih uvjerenja koja etiketiraju takve želje ženskih osoba kao sramne.

Pritisci iz vanjske okoline snažno utječu na stav žene prema vlastitom tijelu, što može učiniti seks još manje primamljivim.

"Ponekad se žene požale zbog teškoća doživljavanja orgazma ili gubitka seksualnog apetita, ali najčešće su pasivne kada je riječ o seksu, prepuštaju se okolnostima."

"Posao i porodica su uvijek na prvom mjestu, a seks nam je posljednji na listi prioriteta. Kada naš partner želi seks, to je samo još jedan zadatak. Zaista vjerujem da mi žene prihvatamo nezadovoljstvo koje ne bismo trebale prihvatiti.", izjavila je Clayton.

Da bi se podigla seksualna satisfakcija, neophodan je trud oba partnera.

Prije svega, žene moraju biti svjesne da savršena tjelesna figura ne garantuje odličan seks. "Ne morate biti sex bomba da biste doživjeli odličan seks. Nije stvar u tome. Mi mislimo da modeli donjeg rublja Victoria’s Secret imaju zavidan seksualni život, ali u biti njihov seksualni život nije ništa bolji od ostalih.", prokomentarisala je Clayton.

Samouvjeren, sexy stav i otvorenost za istraživanje senzualnosti mogu preporoditi seksualni život.

"Što se tiče muškaraca, mogli bi biti malo otvoreniji za razgovor o tome šta njihova partnerica želi u krevetu, u smislu da sami započnu takav razgovor. Muškarci bi mogli pomoći svojoj djevojci ili supruzi u obavljanju kućnih poslova kako bi ostalo više vremena za seks.", pojasnila je Clayton.