Moda i ljepota
0

Žene preferiraju muškarce koji se sviđaju drugim ženama

Sarajevo-x.com
Studija koju su proveli britanski psiholozi pokazala je da žene preferiraju muškarce koji se sviđaju i drugim pripadnicama nježnijeg spola. Dovoljan je jedan osmjeh u javnosti upućen nekom muškarcu i on automatski postaje poželjniji i među drugim ženama.

Benedict Jones, psiholog na Univerzitetu Aberdeen u Škotskoj, posmatrajući parove, njihovo ponašanja u društvu, način udvaranja muškaraca i žena, došao je do iznenađujućih rezultata. Naime, Jones smatra da je ženama poželjniji onaj muškarac koji "očijuka" sa drugim damama.

Ukoliko žena uzvrati udvaranje osmjehom i primamljivim pogledom, muškarac automatski postaje meta i svim drugim ženama u prostoriji. Ženama su privlačniji oni muškarci koji se sviđaju drugim damama jer onda misle da je on odličan "plijen".

Sudeći prema mišljenju stručnjaka za evoluciju, ovaj tzv. "refleks kopiranja" rezultat je Darwinovog pritiska. To znači da se često neodlučne žene ugledaju na izbor svoje rivalke kako bi se poštedjele mukotrpnog odlučivanja i biranja.

Britanski tim istraživača ispitivao je ponašanje 28 volonterki koje u prosjeku imaju 24 godine. Ispitanice su posmatrale slike zgodnih muškaraca i trebale su ocijeniti njihovu ljepotu i privlačnost na skali od 1 do 8.

Iste slike su kasnije pokazane individualno svakoj volonterki i ponovo su morale ocijeniti njihovu atraktivnost. Ukoliko su dame prilikom posmatranja fotografija bile nasmijane, davale su više ocjene za ljepotu i privlačnost.

U istom eksperimentu učestvovalo je i 28 volontera. Muškarci su bolje ocjene davali onim ženama koje su na fotografijama imale osmjeh.

Rezultati istraživanja pokazali su da seksualna konkurencija utiče na naše izbore. "Poželjni" muškarci privlačniji su drugim ženama, ali za svoje muške kolege predstavljaju opasnost.