Moda i ljepota
0

Žene oboljele od raka mogu sačuvati plodnost pomoću transplantacije jajnika

Sarajevo-x.com
Kada je 2004. godine Joy Lagos iz San Franciska dijagnosticiran non-Hodgkin limfom, njena godinu dana starija sestra Maeapple Chaney, donirala je koštanu srž. Lagos se uspješno oporavila od raka, ali su joj kemoterapija i zračenja onemogućili rađanje djece i uveli je u ranu menopauzu. Sada, zahvaljujući hirurgu iz Saint Louisa, ipak ima nade za majčinstvo mlade Amerikanke.

Renomirani stručnjak za neplodnost je 5. februara, u svojoj ordinaciji u predgrađu St. Louisa, uspješno transplantirao kod Joy Lagos potpuno zdrav jajnik od njene sestre. Zahvaljujući složenom hirurškom zahvatu dr. Shermana Silbera pacijentica bi ipak mogla imati biološku djecu.

Dr. Silber je prošlog mjeseca istu proceduru obavio kod blizankinja.

Riječ je o prvim transplantacijama čitavog jajnika ikada obavljenim u SAD-u. Kineski hirurzi su prije nekoliko godina uspješno obavili sličnu transpantaciju, ali nisu nikada objavili više detalja o tome.

Složena operacija bi mogla ženama u ranoj menopauzi povratiti normalne hormonalne funkcije. Također bi na ovaj način žene mogle odstraniti i zamrznuti vlastiti jajnik kako bi sačuvale plodnost, pa ga nakon kemoterapije i zračenja, ponovo transplantirati.

Joy Lagos sada preostaje samo čekati da li će njeno tijelo prihvatiti transplantirani organ i omogućiti joj normalnu ovulaciju kako bi mogla zatrudnjeti. Isti je slučaj i sa pomenutim blizankinjama.