Studija
0

Žene misle o kupovini onoliko koliko muškarci misle o seksu

Sarajevo-x.com
Tri od četiri mlade žene razmišljaju o šopingu skoro onoliko često koliko muškarci misle o seksu. Planiranje kupovine nove haljine ili novog para cipela ženama pada na pamet svakih 60 sekundi, pokazuje studija koju je proveo Cosmopolitan.

Ako se uzme u obzir da u prosjeku spavaju osam sati u toku noći, to znači da ženama kupovina pada na pamet 960 puta na dan ili 6.720 puta sedmično.

Prethodna istraživanja ovog fenomena potvrdila su ustaljeni stav kako mladi muškarci najčešće razmišljaju o seksu. U prosjeku to je svakih 52 sekunde, dok se kod žena ovakve misli pojave u prosjeku tek jednom dnevno.

Studija je obuhvatila 778 intervjuisanih žena od 19 do 45 godina starosti. 75% njih je priznalo kako misle o kupovini svake minute. Dvije od pet ispitanih opisale su sebe kao 'ovisnice o obući i torbama', dok su neke od njih orjentisane na kozmetičke preparate.

Čak ni minus na kreditnoj kartici neće ih spriječiti da se upuste u šoping avanturu. 62% njih je priznalo da će 'ući u minus' ako je to potrebno da bi sebi priuštile što žele. 8% ispitanih spremno je posegnuti za parama koje čuvaju za stanarinu ili pokop.

Skoro polovina njih ne obuče sve stvari koje kupi, a desetini dosade nove stvarčice samo dan nakon što ih donesu kući. Žene ne žele da ih partneti ometaju u toku kupovine pokazujući kako se dosađuju ili konstantnim gledanjem na sat.