Moda i ljepota
25

Žena pokrenula bunt protiv firme jer je morala nositi potpetice do 10 cm

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Britanska kompanija koja je svoju radnicu poslala kući jer na posao nije došla u cipelama sa visokom potpeticom, morala je promijeniti kodeks oblačenja nakon žustre reakcije javnosti popraćene peticijom.

Od Nicole Thorp iz Londona traženo je da nosi cipele sa potpeticom visokom između pet i 10 centimetara, ali se ona odlučila na neposluh. Odluka da prkosi pravilima firme Portico koštala ju je sankcija.

Ipak, Thorp je u znak protesta lansirala peticiju kako bi to ne tako nesvakidašnje pravilo stavila van zakona bar na teritoriji Velike Britanije.

Peticiju je do sada potpisalo 95.000 osoba, 10.000 više nego što je potrebno da bi se prijedlog mogao uputiti na proceduru vlastima u Londonu.

Čak i prije nego što je peticija došla na red, kompanija Portico je prihvatila kritiku i uklonila pravilo o visokim potpeticama sa dodatkom da sve žene radnice u kompaniji mogu "slobodno nositi ravne cipele".

Pod trenutnim zakonom o radu u Ujedinjenom Kraljevstvu, poslodavci mogu otpustiti radnike koji se ne pridržavaju kodeksa oblačenja, a kojima je prije toga uručeno upozorenje i dovoljno vremena da se prilagode kodeksu.