Prirodna njega
5

Zdravokosa savjetuje kako da riješite problem masne kose

S.H.P.
Zdravokosa je djevojka koja u posljednje vrijeme plijeni pažnju svojim objavama na društvenoj mreži Instagram. Za samo nekoliko dana Zdravokosa je uspjela sakupiti nekoliko hiljada pratitelja, a ono što njen profil čini posebnim jeste da je u potpunosti posvećen njezi kose.

Budući da je bila stjuardesa, Zdravokosa (što joj je nadimak na Instagramu) posjetila je čak 87 država. Budući da se posljednjih godina bavi istraživanjem zdravog života i primjena principa održivog življenja, mnogo svog vremena posvetila je njezi zdrave kose.

"Prirodna njega kože i kose je moj hobi već godinama i česta tema razgovora s prijateljicama. Prošle godine sam shvatila da bi bilo super da imam blog koji bi se bavio njegom kose. Nekoliko mjeseci poslije otvorila sam blog Zdravokosa", kazala nam je.

Ovaj blog postoji od novembra 2019. godine, a osim dugih i opširnih postova također objavljuje foto i videosadržaj koji sama proizvodi te tutorijale ili uputstva kako napraviti maske za kosu. Trenutno ima blizu 11 hiljada pratiteljica i tek nekoliko muškaraca na blogu.

"Izgleda da je njega kose još uvijek većinski ženska stvar. Ali ko zna, možda neće zauvijek biti tako. Rast broja pratiteljica na Zdravokosoj u posljednje vrijeme je za mene nevjerovatan. Svaki dan žene iz cijele bivše Jugoslavije preporučuju Zdravokosu na svojim profilima, šalju svojim prijateljicama, čak je preporučuju i van Instagrama, na svojim blogovima, Facebook grupama...", kaže nam.

Njene pratiteljice su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Na ovaj način Zdravokosa postaje istinska regionalna zajednica žena.

"Pitanje koje mi je najčešće postavljano je kako se prirodno riješiti masnog vlasišta i masne kose. To je jednostavno problem koji ima ogroman broj žena. Prvi dio odgovora na sva pitanja koja imaju veze s vlasištem i problemima s kožom jeste da mislim da je savjetovanje s dermatologom neophodno. Ja ipak liječnica iako se trudim da sve savjete donosim iz provjerenih izvora i koristim mnogo naučne literature", kazala nam je Zdravokosa.

Zdravokosa nam je otkrila kako se riješiti masne kose.

Ono što će vam biti potrebno za ovu masku:

bijela ili kaolin glina, destilovana voda, jabukovo sirće, eterično ulje čajevca ili mente.

Glinsku masku morate miješati u drvenoj ili staklenoj posudi, drvenim ili staklenim kašikama. Sve sastojke sjedinite tako da dobijete kompaktnu masu. Ostavite da odstoji pola sata prekrivena nečim. Zatim promješajte i na vlažno tjeme stavite masku, a potom i na cijelu kosu.

Ostavite da djeluje 20-30 minuta. Preko stavite kapu za tuširanje, a potom i peškir. Nemojte dozvoliti da se maska potpuno osuši.

U slučajevima veoma masne kose glinska maska se može koristiti jednom sedmično i tada je šamponiranje nepotrebno. Idealno je nakon glinske maske staviti hidratantnu masku.

Zdravokosa nam je kazala kako su reakcije na njen blog veoma pozitivne te da svakodnevno dobija desetine poruka podrške.

"Za kratko vrijeme Zdravokosa je postala platforma na kojoj opušteno pričamo o zdravlju i prirodnoj njezi kose, a kroz tu naizgled laganu i svima blisku temu dotaknemo se i onih ozbiljnijih. Nedavno sam objavila svoje recepte za prirodne maske i ulje od luka Lookaska i Lookoil, koje su odlične za poticanje rasta kose i dobila desetine poruka žena koje se godinama bore sa alopecijom, kojima opada kosa zbog hormonalnih poremećaja, kojima kosa agresivno opada poslije porođaja, a zajedničko im je, osim problema u vezi s opadanjem kose, bilo to što su napomenule kako ih je sramota o svom problemu javno pisati", kazala nam je Zdravokosa.

Na kraju našeg razgovora kazala je da se nada da će njen blog Zdravokosa pomoći ženama da razgovaraju otvorenije, inkluzivnije i produktivnije o temama poput ćelavosti i gubljenja kose. Nada se da će tako ovaj blog postati mjesto za osnaživanje žena.