"Metamorphosis"
251

Zavirili smo na treću samostalnu izložbu dizajnerice Belme Tvico: Spoj mode i umjetnosti

I. B.
Belma Tvico (Foto: I. Š./Klix.ba)
Belma Tvico (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bh. dizajnerica Belma Tvico sinoć je u galeriji Mak predstavila svoju treću samostalnu izložbu koja nosi naziv "Metamorphosis". Riječ je o jedinstvenom spoju mode i umjetnosti, koji je nastao sa umjetnicom Taidom Jašarević.

Tvico kroz prikaz sedam kreacija izloženih tête-à-tête sa svilenim maramama traga za suštinom života istražujući četiri životna elementa - vodu, vazduh, zemlju, i vatru - i koncept njihovog cikličnog obnavljanja, ali i redefinirani koncept ženstvenosti koji propituje kroz upotrebu različitih, nerijetko nekonvencionalnih, dizajnerskih formi koje rezultiraju novim pojmom redefinirane elegancije.

"Ovo je drugačija izložba od ostalih jer su izložene neke od kreacija koje su već bile na crvenom tepihu. Moja želja je bila da, kroz haljine na crvenom tepihu, dam svoj doprinos Sarajevo Film Festivalu čiji sam sudionik dugi niz godina. Željela sam da pokažem kako nastaju haljine, materijali, ali i kako se dolazi do inspiracije", rekla je Tvico za Klix.ba.

Belma Tvico predstavila izložbu
Belma Tvico predstavila izložbu "Metamorphosis" (Foto: I. Š./Klix.ba)

Riječ je o kolekciji proljeće/ljeto 2022. godine. Dezeni su prisutni kako kroz umjetnička djela, tako i kroz marame uokvirene u ramove, a sinoć smo ih imali priliku vidjeti i na pojedinim damama.

Kao što je već spomenuto, svaku od izloženih kreacija već smo vidjeli na crvenom tepihu, a osim bosanskog ćilima na Sarajevo Film Festivalu, zablistale su i na filmskom festivalu u Cannesu te filmskom festivalu u Veneciji.

"Neke od haljina će tek prošetati večeras, tokom završne noći 28. Sarajevo Film Festivala", otkriva nam Tvico.

Ljubitelji bh. dizajnerice uskoro mogu očekivati novu, zimsku kolekciju, a već su u planu i dezeni za ljetnu kolekciju.

Belma Tvico predstavila izložbu
Belma Tvico predstavila izložbu "Metamorphosis" (Foto: I. Š./Klix.ba)

Trenutak održavanja izložbe, sugerira Tvico, koincidira sa terminom održavanja Sarajevo Film Festivala čime se šalje poruka da različite vrste umjetnosti mogu djelovati komplementarno. Spoj filmske, likovne, i modne umjetnosti podsjeća nas na nužnost međusobne saradnje i uvažavanja, dok "Metamorphosis" potvrđuje da je moda samo odraz beskrajno inspirativnog svijeta koji nas okružuje.