Moda i ljepota
0

Zašto žene nose tek trećinu svoje odjeće?

Sarajevo-x.com
Poznato je da, uprkos silnom novcu koji godišnje troše na krpice, žene nose samo treći dio onoga što imaju u svojim ormarima.

Istraživači su se pozabavili ovom temom i utvrdili da žene u prosjeku imaju oko 100 komada odjeće, a oblače tek 30. Ostatak mjesecima visi na vješalicama.

Žene svoje omiljene odjevne predmete čuvaju po 12 godina, bilo da su u pitanju majice, suknje ili čak par cipela. To su obično stvari u kojima se osjećaju najatraktivnijim.

"Razlog zbog kojeg se odjeća čuva tako dugo je zato što ili izađe iz mode ili se više ne može odjenuti ili se vlasnica jednostavno zasiti određenog odjevnog predmeta", objašnjava za Daily Mail Gavin Brown, menadžer Clothes Showa.

"Žene ovu odjeću čuvaju jer ih podsjećaju na dobra vremena ili se nadaju da će jednog dana ponovo postati moderna. Neke se nadaju i da će ih jednom ponovo moći odjenuti", kaže Brown.

Nedavna studija pokazala je da žene o kupovini misle jednako često kao muškarci o seksu.

Svakih 60 sekundi tri od četiri žene počinju maštati o torbi koju su vidjele na putu prema radnom mjestu ili razmišljaju da kupe novu haljinu za zabavu.

Od 778 ispitanih žena, starosne dobi između 19 i 45 godina, 74 posto njih priznalo je da o kupovini razmišljaju svake minute.