Moda i ljepota
0

Zašto smo depresivni kada smo na dijeti

Sarajevo-x.com
Svi oni koji su bili na dijeti poznaju stanje u kojem se organizam tada nalazi, poznaju depresiju koja ih uhvati nakon nekoliko dana od početnog ushićenja "ja cu smršati!" Šta je razlog depresiji kada smo na dijeti?

Naučnici su do sada smatrali da čim organizam prestane da dobiva čokoladu, sir, tzv. hranu sreće, počinje ustvari i da radi malo tromije no inače to utječe i na ponašanje. No, sada eksperti iz ove oblasti tvrde da jednostavno svaka dijeta koja u sebi sadrži odricanje od šećera i masti uzrokuje stres.

U jednom eksperimentu Univerziteta Pensilvanija u SAD-u, miš je stavljen na niskokaloričnu dijetu i njegovo tijelo je stvaralo više no što je normalno kortikotrofina, koji je inače poznat kao indikator za stres.

Jedna od naučnica u navedenom projektu Tracy Bale je izjavila: "Našli smo pravi odgovor o stanju depresije u kojem se nađe skoro svaka osoba koja se odluči na niskokaloričnu dijetu. Jednostavno tijelo stvara kortikotrofin, a on uzrokuje stres, za kojim naravno slijedi depresija.''

Nutricionist Angela Dowden je izjavila: "Svako odricanje bilo koje komponente iz hrane može završiti tako da se osjećate jadno i mizerno."