Moda i ljepota
0

Zašto je solarij opasan za tinejdžerke?

Sarajevo-x.com
Preko milion slučajeva raka kože zabilježeno je u 2008. godini. Oko 2.000 ovih pacijenata su žene starosti između 15 i 29 godina. Ipak, uprokos ovim podacima, tinejdžerke posjećuju solarije više nego ikada prije, iako je 58 posto njih u SAD-u imalo opekotine od ove vrste tamnjenja kože.

Tim povodom dermatolog Craig Austin iz medicinskog centra Mt. Sinai u New York Cityju upozorio je na sve veći broj tinejdžerki oboljelih od raka kože.

"Mislim da to ima veze sa sve većim izlaganjem suncu. Sunce može biti veoma štetno za djecu kao i za odrasle, posebno ako je neko u njihovoj porodici bolovao od raka. Na drugoj strani, sve više i više tinejdžera koristi solarij što pogoduje pojavi raka i oštećenjima kože", kaže doktor Austin.

Na pitanje zašto sve više mladih žena posjećuje solarije, odgovorio je: "Postoji pritisak da imate tamnu kožu. Ljudi misle da tada izgledaju bolje ili se boje da se neće moći uklopiti. Mnoge djevojke vrlo rano počnu čak i sa operacijama kao što je ugradnja silikona ili korekcija nosa. Solarij dođe zajedno s tim, a i lak je za upotrebu."

Ipak, upozorio je dermatolog, solariji su veoma opasni jer su u različitim salonima različiti solariji i intenzitet njihovog zračenja. U samo nekoliko minuta, ističe on, možete zadobiti opasne opekotine.

Upitan šta je sa onima koji ne izgore, Craig Austin kaže: "Možda ne vidite štetu odmah, ali ona je tu. Kako starite, sve ste osjetljiviji na rak kože, sve brže dobijate bore. Djevojke mogu izgledati dobro tamnije kože kad su u dvadesetim, ali kad počnu stariti pate od problema s krvnim sudovima, pigmentom kože, proširenim porama, tanjom kožom, imaju pjege. Svi ovi problemi u vezi su sa oštećenjem od sunca ili solarija i pojave se prije nego ih očekujete."

Dermatolog je također naglasio da su losioni za samotamljenje bolje rješenje. Ipak, i njih treba koristiti u ograničenim količinama.