{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakonom "Istina u reklamama" smanjiti korištenje photoshopa

21.4.2014. u 17:30
6
7
Zakonom "Istina u reklamama" smanjiti korištenje photoshopa
6
Zakonom "Istina u reklamama" smanjiti korištenje photoshopa
U cilju smanjenja utjecaja na mlade osobe koji se vrši putem nedostižnih standarda ljepote, dva člana američke Federalne trgovačke komisije su sponzorisala zakon koji će proglasiti ilegalnim "fotošopirane" fotografije.
Zakon nazvan "Istina u reklamama" bi naredio prijavu svih materijala na kojemu su izmjenjene fizičke karakteristike na licu ili tijelu prikazanih osoba.

Zahtjevala bi se suradnja sa stručnjacima za zdravlje i biznis kako bi se uspostavila standardizovana i sigurna praksa u prijavi fotografija.

Na ovaj način želi se smanjiti broj "fotošopiranih" fotografija na tržištu koje imaju negativan utjecaj na mlade ljude, pogotovo djevojke.

"Baš kao što je bilo slučaj sa reklamama za cigarete ranije, modne reklame prikazuju izvrnutu, idealnu sliku mladim djevojkama. One su osjetljive u tim godinama. Kako prodaja raste, njihova slika o svome tijelu i samopouzdanje opadaju", pojašnjeno je.

Protivnici ovog zakona tvrde da je korištenje photoshopa u određenim industrijama postalo normalna praksa, ali ovaj argument ne objašnjava i ne podržava etičke implikacije mijenjanja fotografije toliko da totalno iskrivljuje sliku prirodnog izgleda tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: