I malo šminke je previše
722

Vizažistica Sara Visintin od svake djevojke može napraviti lice s naslovnice

S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Sara Visintin je vizažistica kroz čije su čarobne ruke prošle mnoge bh. i regionalne zvijezde poput Džejle Glavović, Amre Silajdžić-Džeko, Sarah Čerkez, Aide Jahić, Ane Bavrke, Jelene Veljače... Sara nam je otkrila kako posao vizažiste uopće nije lak te nam je dala i nekoliko savjeta kako se trebamo šminkati u vrelim ljetnim danima.

Nakon što je prestala da voli svoj posao na kojem je radila kao diplomirani politolog Sara Visintin je uradila stvar za koju bi malo ljudi imalo hrabrosti. Napustila je svoje radno mjesto i odlučila uploviti u neke sasvim druge i njoj u potpunosti nepoznate vode. Odlučila je zauvijek raditi posao koji voli te je ubrzo nakon toga upisala akademiju "Kultura ljepote".

Zbog ovog nadasve hrabrog koraka Sara se nikada nije pokajala.

"U 26. godini, uz diplomu politologa u ruci i iskustvo u struci, dolazi do preokreta koji će zauvijek promijeniti sve moje poglede ka budućnosti, gdje će ciljevi dobiti potpuno novu formu i konačno spoznati onaj osjećaj: 'Pronađi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dan u životu'", kazala je za Klix.ba vizažistica Sara Visintin.

O šminkanju nije znala ništa, a njena ju je mentorica Nermina Ibrulj naučila gotovo svemu.

"Kada sam došla na akademiju nisam znala ni koji sve nivoi šminkanja postoje, da li sam više za klasično salonsko šminkanje ili šminkanje za televiziju i fotografiju? I Bum! Ljubav na prvi pogled. To je bilo to. Šminka za TV, fotografiju, videospotove i sve što uključuje objektiv i ono što se dešava iza kulisa, to je bilo ono što je zadržalo moju pažnju, a poslije i moje srce", kazala je.

Kao i svaki počeci, i njeni su bili nesiguni, no sebi nije mogla dozvoliti neuspjeh. Morala je opravdati svoju odluku i razuvjeriti najbliže da je njena ljubav prema šminkaju samo hobi i da se od toga ne može živjeti.

Na akademiji je Sara stekla nova poznanstva, upoznala fotografe, naučila kako je raditi šminku za editorijale, videoreklame, muzičke spotove...

"Kroz nekoliko mjeseci sam se našla na setu s našim poznatim režiserom Harisom Dubicom, a nedugo poslije toga radila sam i na spotu naše najveće zvijezde Dine Merlina. To je bio početak, kada sam zavoljela miris seta i brzine, snalažljivosti, odsjaj zilberice i škljoc aparata. Blic, momenat, vjetar, sve ono što se dešava iza kamera za mene je bilo jednostavno magično", kazala je.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Sarini počeci bili su veoma ozbiljni, a njeni prvi klijenti bile su ličnosti s bh. scene ali i iz regiona. Sara nije imala pravo na grešku, od nje se očekivalo samo najbolje. Učila je na praksi, odmah i radeći na terenu. Slušala savjete stilista, frizera, glumaca, voditelja i modela samo kako bi svima ispunila želju i ono što se od nje očekivalo.

"U dvije godine rada, truda, odricanja, čekanja, discipline i strpljenja našla sam se na tržištu među najtraženijim vizažistima. Moji angažmani su rasli iz dana u dan, kao i pohvale i preporuke urednika i klijenata. Iza sebe imam ozbiljne odrađene kampanje domaćih i svjetskih brendova, moja našminakna lica su prošla kroz sve bh. časopise, pa i šire, modne magazine, radila sam i modne editorijale sa zvijezdama domaće i regionalne scene, reklame, muzičke spotove pa sve do angažmana na regionalnoj telviziji N1, što smatram svojim najvećim uspjehom", kazala je Sara.

Sarine čarobne ruke

Kroz čarobne ruke Sare Visintin prošle su mnoge pjevačice, manekenke i glumice poput Džejle Glavović, Amre Silajdžić-Džeko, Sarah Čerkez, Enise Njemčević, Aide Jahić, Ane Bavrke, Samre Menzilović, Hane Hadžiavdagić, Džejle Ramović, Slađane Mandić, Naide Bešlagić, Tee Bošković...

"Sve te žene su lijepe, samo što ja šminkom tu ljepotu naglasim. Imala sam tako veliku čast da šminkam naša prepoznatljiva lica poput glumica Alise Čajić, Jelene Veljače, Maje Jurić, Ornele Jasne Beri... Od muških lica imala sam čast šminkati Damira Džumhura, Amela Ćurića, Jasmina Drinjakovića, Kenana Tahirovića i mnogo, mnogo drugih, a kroz televizijski angažman sam imala priliku da upoznam i našminkam mnogo poznatih ličnosti iz svih sfera javnoga života i spisak bi bio beskonačan", rekla je Sara i kazala da je imala sreću da krene od vrha.

Ipak, posao vizažiste upće nije lak, naprotiv veoma je odgovoran, a odricanja i ulaganja su velika. Ono što je najpotrebnije je strpljenje i dati sebi vremena te neprestano učiti, usavršavati metode i tehnike, pratiti trendove i beauty proizvode na tržištu.

"Posao je veoma odgovoran zato što prije svega treba zadobiti povjerenje klijenata, s pristupom ispunjavanja očekivanja, da se osjeća zadovoljno, a u isto vrijeme komforno u svojoj koži. Odgovoran je ponekad i zato što klijenti i saradnici postanu vremenom i prijatelji, ali je i ispunjen i divnim ljubavnim pričama koje ispričaju mladenke i naravno nezamjenjive maturantice koje dođu s fotografijama najnovijih trendova šminkanja u svijetu. Svakako je posao u kojem sam barem ja dala najveći i najljepši dio sebe", rekla je.

Savjeti za ljetni make-up

Budući da je Sara svoje interesovanje usmjerila ka uljepšavanju, završila je i Kallos akademiju i stekla zvanje lash artista.

"Danas pored svih zvanja i iskustva koje sam stekla potražnja za mojim uslugama raste pa su ponude raznovrsne. Trenutno uživam na svojim angažmanima za televiziju, magazine, kao i u sobi koja je vremenom postala studio gdje najviše provodim vrijeme i dalje učeći, usavršavajući se i gdje žene i djevojke dolaze po svoju dozu ljepote", kazala je.

Sara je na kraju našeg razgovora dala i nekoliko savjeta kako se ovog ljeta možete našminkati. Naglasila je vrlo bitno pravilo: Kada je šminka u pitanju i manje je previše.

"Prije svega je bitno nahraniti kožu. Odaberite adekvatan puder koji će na dobro pripremljenu bazu i nahranjenu kožu imati još bolji efekat. Puder je za ljeto često i nepotreban. Nepravilosti možete pokriti korektorom ili bb kemom. Bronzerom naglasite kapke i jagodice, a ružičastim rumenilom i iluminatorom upotpunite izgled. Ne zaboravimo vodootpornu maskaru za vruće ljetne dane i ponovo u trendu staro dobro sjajilo. Za sve ostale prilike smo mi šminkeri vama na usluzi", kazala je Sara Visintin.