Moda i ljepota
0

Više od polovine stanovnika planete Zemlje živi u gradovima

FENA
Peking
Peking
Više od polovine stanovnika naše planete sada živi u gradovima, a ta važna demografska promjena dogodila se 23. maja, saopćili su američki naučnici.

Kako u ponedjeljak prenosi agencija Itar-Tass, procjene koje su napravili stručnjaci američkoga Državnog univerziteta iz Južne Karoline i Univerziteta u Džordžiji, pokazuju da je 23. maja na našoj planeti živjelo nešto više od 6,79 milijardi ljudi, a da je broj onih koji su živjeli u gradovima bio za oko 36.000 veći nego onih u selima.

Američki naučnici tvrde, pozivajući se na podatke Ujedinjenih nacija, da će se potkraj ove decenije raspon u korist gradskog stanovništva još uvećati, jer će tada više od 51 posto stanovnika Zemlje živjeti u gradskim naseljima.

U siromašnim zemljama procent stanovništva koje živi u selima je daleko veći od globalnog nivoa. U Kini, koja se u protekle dvije decenije uzdigla među vodeće industrijske sile svijeta, na selu još uvijek živi više od dvije trećine od ukupno 1,35 milijardi stanovnika.

U Indiji, koju sada naseljava više od 1,2 milijarde ljudi, broj onih na selu je procentualno još veći nego u Kini, a slično je i u mnogim drugim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, navode demografski stručnjaci.

Sasvim različita slika je međutim u visokorazvijenim zapadnim zemljama, gdje je broj stanovnika sela zbog intenzivnog načina poljoprivredne proizvodnje sveden na svega nekoliko procenata.

Prema ocjeni američkih naučnika, stanovnici gradskih i seoskih naselja na Zemlji sada su veoma međusobno zavisni, ali su ljudi sa sela u stanju preživjeti samostalno, dok gradsko stanovništvo nije za to sposobno jer u većoj mjeri zavisi od isporuka vitalno važnih proizvoda koji se proizvode na selu.

Seoska naselja su međutim u velikom dijelu naše planete mjesta u kojima živi najviše siromašnih ljudi, i to je problem koji bi prema ocjeni američkih stručnjaka trebalo riješiti jer od toga najviše zavisi buduće blagostanje na Zemlji.