Moda i ljepota
0

Virtuelni krojač pomaže pri online kupovini

Sarajevo-x.com
Imajući u vidu da veličine nisu standardizovane, vrlo je teško kupovati garderobu online. Pogotovo ako se ne uklapate u regularne proporcije, jer ste možda malo mršaviji ili puniji, online kupovina je veliki problem. Zato su se inovatori dosjetili virtuelnog krojača koji je nepogrešiv.

Software funkcioniše tako što vi stanete ispred svoje web kamere i ona vas skenira. Nakon toga vam izmjeri dimenzije i prikaže vaše tijelo u 3D obliku. Program preporučuje gardarobu koja se najviše slaže sa vašom veličinom, oblikom i godinama.

"Program koristi oblik vašeg tijela kako bi vam preporučio najbolje odijevne kombinacije. Ovo nije običan skener, ovo je vaš modni vodič", rekao je šef Upcloada, Asaf Moses, prenosi Daily Mail.

Iz ove softwarske firme su shvatili da je online kupovina u porastu, ali da je sve više problema zbog vraćanja robe. Gotovo svaki drugi kupljeni odijevni predmet se vraća jer je prevelik ili premal.

Ovaj proces mjerenja je dovoljno uraditi samo jednom. Veliki svjetski lanci odjeće kupit će proizvod ove firme kako bi izbjegli duple troškove poštarine i nezadovoljne kupce. Potom će biti dovoljno poslati samo svoju šifru koju će oni imati u svojoj bazi podataka.

Kompanija zasad radi samo u Njemačkoj, ali upravo je North Face otkupio prava za software za američko tržište pa se očekuje njegova ekspanzija.