Moda i ljepota
0

Vibracijama do savršene figure

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nova mašina za fitnes, "Power Plate", radi na principu vibracija koje pomažu prilikom sagorijevanja suvišnih masnih naslaga. Nova sprava popularna je među slavnim i poznatim ličnostima, a čak je i NASA testirala koncept uređaja za treniranje, prenosi AP.

Ova mašina pomoću vibracija oblikuje mišiće, a proizvođač čak tvrdi da se cijeli proces odvija mnogo brže. Promotori naglašavaju da ovaj uređaj pojačava fleksibilnost i jačinu korisnika, smanjuje bol i stres, oblikuje mišiće i djeluje preventivno protiv osteoporoze.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju na moguće povrede kičme ukoliko se koristi mašina. Jedan od njih čak smatra da su moguća oštećenja mozga zbog jakih vibracija koje mašina proizvodi.

NASA proučava vibracije kao mogući alat za smanjenje mišićne atrofije astronauta koji borave u svemiru te je stoga jedna od prvih koja je testirala ovaj uređaj.

Korisnici ove fitnes sprave oduševljeni su brzinom i laganim načinom vježbanja. Jedna mašina "Power Plate" košta od 3.000 do 10.500 dolara.

"Mašina je toliko dobra koliko je razvijena mašta njenog korisnika", smatra fitnes trener Craig Bradley.